X-akták Pécsen: hova tűnik a hulladék?

Bár már szinte az egész városban megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés, mégis kevesebben teszik ezt meg, mint korábban. Csak találgatni lehet, hogy mi történik. 

2014-ben városszerte megszaporodtak a szelektív hulladékgyűjtő edények, amikor megvalósult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Piros, kék és barna kukák kerültek ki az utcákra, a korábbi “ufókat” már csak elvétve látni. Bár a cél az lett volna, hogy a saját környezetünk megóvása érdekében minél több legyen a szelektív hulladék, mégis az ellenkezője történt.

A számok is árulkodóak: 2014-ben 3024 tonna, 2015-ben már csak 2792 tonna különválogatott hulladékot adott le Pécsen a lakosság.

xaktak
Vajon mi történik a szemetünkkel?

Leitol Csaba, a Mecsek-Dráva Projekt vezetője elmondta, 2008 óta folyamatosan csökken a hulladék mennyisége Pécsen, így a szelektíven gyűjtötté is. Míg a Mecsek-Dráva Program előtt a háztartásokban keletkező hulladék 70 százaléka végezte lerakókban, ez az arány ma már csak 30-35 százalék.

Ennek oka valószínűleg az, hogy az emberek egyre több papírt és műanyagot hasznosítanak újra saját maguk vagy tüzelnek el, emellett sok olyan eset is előfordul, hogy a kihelyezett edényekből gépkocsikkal vitték el a papírt ismeretlenek, miután felfeszítették és megrongálták azokat.

Az új hulladékgyűjtési rendszert 2014-ben vezették be, fő célja az volt, hogy az újrahasznosítható hulladékot minél nagyobb mértékben el lehessen különíteni a háztartási szeméttől, azaz lecsökkenteni azt a mennyiséget, amit már nem lehet továbbhasznosítani és növelni azt a részt, amit még lehet. Emellett a szelektált hulladékot is egyre modernebb technológiával készítik elő újrahasznosításra, és immáron lehetőség nyílt a kommunális szemét újrahasznosítására is országos szinten is példaértékű módon – mondta Leitol.

Hozzátette, az új kukák kihelyezésével a különválogatott hulladék mennyiségének növelése volt a cél. A korábbi “gyűjtőszigetes módszer” is eredményesnek bizonyult, azóta lettek újak is, és számtalan régi is megmaradt, ám még azokat is szerették volna megnyerni a szelektív gyűjtésre, akik a gyűjtőszigetek távolsága miatt addig nem vették a fáradságot, hogy sétáljanak a hulladékkal.

A vezető elmondta, Pécsen összesen 189 darab, korábbról megmaradt és új beszerzésű többedényes “gyűjtősziget” található jelen pillanatban. Üveggyűjtőből 25 darab, piros társasházi edényből 716 van a városban. 11789 pécsi háztartás használ kék és barna szelektív kukákat.

X-akták Pécsen: hova tűnik a hulladék?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.