Visszatért Pécsre a Zsolnay egykori tulajdonosa

Talán sokan nem tudják, hogy a Konzum áruház tulajdonosa nem azonos azzal a tőzsdei céggel, amit Konzum Nyrt.-nek hívnak. Utóbbi élére nemrég Jászai Gellért került, aki pár évvel ezelőtt a Zsolnay-gyár tulajdonosaként került a pécsiek érdeklődésének fókuszába.

Számos oka van annak, hogy már koránt sem járnak annyian a pécsi Konzum áruházba, mint húsz évvel ezelőtt. A bevásárlóközpont jövője ugyanakkor biztosnak tűnik új, kínai származású tulajdonosa által. A Kossuth téri komplexum nevét viselő pécsi tőzsdei cég, a Konzum Nyrt. ugyanakkor nem annyira ismert a városlakók előtt, aminek semmi köze az áruházhoz, csak a szomszédos Konzum Irodaház van a birtokában.

A gazdasági válság nem kímélte a társaságot, de jövőjét megalapozhatja Jászai Gellért, a Zsolnay-gyár egykori tulajdonosa, aki a cég új elnökeként próbál eredményeket elérni a Konzum élén.

Elkán Pétert, a társaság kommunikációs tevékenységét végző cég vezetője elmondta, a cég ma már holdingként működik, a társaság vállalkozásai a kereskedelem, építőanyag-kereskedelem és az ingatlanhasznosítás területén végzik tevékenységüket. A cég tavaly április óta kettős központtal működik, Jászai és közvetlen munkatársai Budapesten dolgoznak, az operatív központ Pécsen van.

– A 2008 évi gazdasági válságot követően az építőipar, illetve az ingatlanpiac összeomlása nem kedvezett a holding érdekeltségeibe tartozó vállalkozásoknak. Az elmúlt években ennek köszönhetően a Konzum csoportszinten is jelentős veszteségeket szenvedett el, ugyanakkor a menedzsmentnek sikerült megőriznie az anyavállalat likviditását – közölte Elkán Péter.

konzum_g

Jászai Gellért tavaly áprilisban érkezett a Konzum Nyrt. menedzsmentjébe, elnökként feladata a csoport új stratégiájának kidolgozása. A társaság december 15-i rendkívüli közgyűlésén úgy döntött, hogy vállalati stratégia megvalósítására, a befektetési és vagyonkezelői tevékenységre koncentrál a jövőben.

Jászai nemzetközi befektetőket is érintő vállalkozásokat épít, amelynek eredményeként már létre is jött egy cseh-magyar közös vállalat.

S mindez miért érdekes? Talán azért, mert egy korábban nagy formátumú üzletember korábbi pécsi üzleti tevékenysége a Zsolnay-manufaktúra élén nem hozott látványos sikereket, s csak remélni lehet, hogy mostani tevékenysége eredményesebb lesz, mint akkori rövid életű regnálása a világhírű pécsi gyár élén.

Visszatért Pécsre a Zsolnay egykori tulajdonosapecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.