Varjak: erre már nem kárognak tovább

Az elmúlt időszakban a Biokom Kft. a természetvédelmi hatóság engedélyével közel 120 varjúfészket vert le a legkritikusabb helyszíneken Kertvárosban. A munka azonban ezzel még nem ért véget.


Az elmúlt hónapokban sorozatosak volta a panaszok Kertvárosban, és miután a panelházas részen élők már igencsak megelégelték, hogy gyakorlatilag már a járdákat, játszótereket, buszmegállókat és a padokat is összecsinálják a madarak, ezért aláírásgyűjtésbe fogtak. A varjakkal kapcsolatos problémák megoldását a lakók kérésére korábban Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője szorgalmazta.

Cselekedni ugyanakkor addig nem lehetett, amíg a fészkek lakottak voltak, hiszen védett madarakról van szó. Az önkormányzat ezért a természetvédelmi hatóság engedélyét is kérte, egyúttal a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) munkatársainak közreműködésével jelölték meg azokat a fészkeket, amelyeket eltávolíthatnak a költési időn kívül.

A DDNPI szerint jelenleg a sűrűn lakott városrészekben a varjak számának mérséklésére a fészkek eltávolítása az egyetlen megoldás, de ezt a tevékenységet folyamatosan kell végezni, hogy sikeres legyen. Mindez azt jelenti, hogy a költési időszakon kívül rendszeresen sort kell keríteni a fészkek eltávolítására azokon a helyszíneken, ahol erre közegészségügyi indokok alapján szükség van.

Az önkormányzat városüzemeltetési cége, a Biokom Kft. a decemberi beavatkozás során összesen 116 fészket távolított el. Ezeket mind olyan fákról szedték le, amelyek veszélyeztetett helyszíneken voltak és az állatok ürüléke komoly közegészségügyi kockázatot jelentett.

A Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense, Róka Róbert elmondta, az önkormányzatnak olyan megoldást kellett alkalmaznia, ami lakosságnak is megnyugtató, de figyelembe veszi azt is, hogy védett állatokról van szó. Ezért az önkormányzat csak a természetvédelmi hatóság által engedélyezett időszakban, költési időszakon kívül léphetett.

A fészkek eltávolítása és a madarak riasztása azt a célt szolgálja, hogy a madarak olyan helyre költözzenek, ahol az embereket nem zavarják, ugyanakkor megtalálják azokat az adottságokat, amelyek a fészekrakásukhoz, táplálkozásukhoz elengedhetetlenek. Bár a probléma nem fog egy év alatt megoldódni, a várakozások szerint ugyanakkor hosszú távon kezelhetővé válik, ha rendszeresen eltávolítják a legkritikusabb fészkeket.

A környezetvédelmi referens megemlítette azt is, hogy ilyenkor télen sok olyan madár talál otthonra Pécsen, amelyek nem itt élnek, hanem a Kárpát-medencén túlról érkeznek a városba azért, hogy könnyebben átvészeljék a hideg időszakot.

A város számukra terített asztal, hiszen az eldobott szemét nekik táplálék, ahogyan a le nem zárt kukákból is szívesen csemegéznek. Mindez pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a varjak igazi városlakókká váljanak.

Varjak: erre már nem kárognak továbbpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.