Változások a jövő évi felsőoktatásban

Megszűnő szakok, új központi ponthatárok: sok változás várható 2016-tól a felsőoktatásban. A legjelentősebbeket gyűjtötte össze az eduline.hu

Maradnak a minimumponthatárok

Bár a minimumponthatárok emelése sokáig napirenden volt, végül nem emelték meg, így 2016-ban is marad az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont.

Új központi ponthatárok

Rengeteg szakon központi ponthatárt húznak jövőre is, így ezekre biztosan nem lehet bekerülni adott pontmennyiség alatt államilag finanszírozott helyekre. A központi ponthatáros helyek 2016-os listája itt található.

Minimum 18 kredit kell majd

Az egyik legfontosabb változás 2016-ban az, hogy azokat az állami (rész)ösztöndíjas hallgatókat, aki két félév átlagában nem szereznek minimum 18 kreditet, átsorolják önköltséges képzésre. Újdonság lesz az is, hogy a szakokon előírt krediteken túl, annak tíz százalékáig nem magyar nyelven oktatott tárgyakat is fel lehet venni.

Az eddigi 30 helyett 36 kreditet kell szerezni két félév alatt ahhoz, hogy ne soroljanak át automatikusan önköltséges képzésre. A szabály először a 2015/2016-os tanévre vonatkozik: azoknak, akik a szeptemberben kezdődő őszi, illetve az azt követő tavaszi szemeszterben nem gyűjtenek össze legalább ennyi kreditet, a következő évben már fizetniük kell.

Jön a kompetenciateszt

Újdonság még, hogy a 2016/2017-es tanévtől kompetenciatesztet kell kitölteniük a hallgatóknak az egyetemre bekerüléskor és a kikerüléskor, hogy felmérhessék, az egyetem vagy főiskola mit tett hozzá a tudásukhoz.

Új intézményi forma

Jövőre az egyetemek és főiskolák mellé jönnek az úgynevezett alkalmazott tudományok egyeteme intézményi formája. Ezekről itt lehet részletesebben olvasni.

Megszűnő szakok

Több alapképzés és mesterszak is megszűnik 2016-ra, ezekről itt és itt is írt az eduline.hu.

Változások a jövő évi felsőoktatásbanpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.