Újra Pécsen a magyar sikerfilm, a Saul fia

Aki még nem látta a döbbenetes sikert arató Saul fiát, az most megnézheti, ugyanis Pécsen újra műsorukra tűzik a mozik Nemes Jeles László Golden Globe-díjas és Oscar-díjra jelölt holokausztfilmjét.

A Golden Globe-díjas és Oscar-díjra jelölt Saul fia sikere hosszú ideje Magyarország egyik legjelentősebb kulturális elismerésének számít, Nemes Jeles László filmjét pedig a díjeső apropóján most újra megtekinthetik azok a pécsiek, akik már látták és szerették, de persze azokat is várják a város mozijai, akik eddig lemaradtak a világhírűvé vált filmről.

saul fia
Újra Pécsett Saul!

A Saul fia júniusi bemutatójától fogva töretlen népszerűségnek örvend a hazai mozikban, elég csupán arra gondolni, hogy mindössze 3 hét alatt több mint 50 ezren látták az országban. Premierje óta pedig sok mozi tartotta műsorán, pontosan azért, mert folyamatosan mozgásban tartotta a nézőket, mert a magyarokat érdekelte és a mai napig érdekli Saul története.

Pécsen tavalyi bemutatója után a Cinema City és az Apolló vetítette a Saul fiát, januárban azonban nem csak ezekbe a pécsi mozikba kerül vissza a sokakat megosztó, de fontos film, ugyanis az Uránia is műsorára tűzi Nemes Jeles László alkotását.

Nemes Jeles a Golden Globe-díjjal
Nemes Jeles a Golden Globe-díjjal

Varga Gabriella, az Apolló mozi vezetője lapunknak elmondta, hogy a Golden Globe és az Oscar-jelölés után a filmet forgalmazó Mozinet hívta fel őket, hogy ha tehetik, vetítsék pár napig újra a filmet. Persze erre az Apolló esetében nem igazán volt szükség, ugyanis Varga Gabriella hangsúlyozta, hogy a moziban a Saul fiát júniusi premierje után olyan gyakran játszották, amilyen gyakran csak tudták, szeptembertől havonta néhány napig mindig vetítették, és jelenleg is vetítik, egészen péntekig, azaz január 22-ig. Ezután csak februárban láthatjuk a filmet az Apolló vásznán.

Telt házat hoz
Telt házat hoz

Varga Gabriella elmondta, hogy a bemutatója után a film 3 héten át folyamatos telt házzal ment, és azóta is minden vetítésén sokan vannak. Eddig összesen 52 vetítést ért meg a film itt, és 2123 ember látta (a januári vetítések előtt), ami nem kis szó, ha azt vesszük, hogy az Apolló nagyterme 100 fős. A film népszerűségét jelzi, hogy a művészmoziban jelenleg már csak a pénteki, utolsó vetítésére lehet jegyet találni.

Szabó Krisztián, az Uránia mozi ügyvezetője elmondta, hogy mikor a Saul fia 2015 júniusában mozikba került, az Uránia csupán néhány előadást szentelt a filmnek, hiszen a holokausztdráma abba a művészfilmes kategóriába esik, amely nem mondható a premiermoziként újjászületett Uránia profiljába. Szabó Krisztián hozzátette, hogy a csekély vetítésszám ellenére is érezhető volt, hogy a Saul fia az átlagos magyar filmekhez képest jobban érdekli a nézőket, noha az ügyvezető szerint az a több száz fős nézettség, amit az Urániában produkált a film, leginkább a film hazai bemutatója előtti Cannes-i díjesőnek köszönhető.

Nincs másként most sem, a januári újravetítésekre Szabó Krisztián szerint azért mutatkozik érezhetően felfokozottabb érdeklődés, mert jelenleg nagy a felhajtás a film körül, és mindenki – még az, aki eddig nem volt – kíváncsi arra a magyar filmre, ami több évtizede a legsikeresebb hazai mozgóképes alkotásnak számít. Az ügyvezető végezetül hozzátette, hogy ha minden jól megy, és a Saul fia az Urániában is jól teljesít, megfontolják a vetítések meghosszabbítását.

Addig is, aki város legprofibb vásznán akarja megnézni a művet, az a következő időpontokban teheti ezt meg: január 24. (10.00, 15.30), január 26. (18.45), január 27. (19.00)

Persze a plázamozi sem hagyja faképnél a filmet, a Cinema Cityben január 22-én (18.15), január 24-én (11.30), és január 26-án (18.15) játsszák a filmet.

A Saul fia díjai:

Golden Globe-díj
Legjobb idegennyelvű film

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Zsűri Nagydíja

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Nemzetközi Filmkritikusok Díja (FIPRESCI-díj)

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Vulcan-díj Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Francois Chalais-díj

Stockholm Film Festival
Legjobb rendezés

Los Angeles Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film

Chicago Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film

New York Film Critics Circle Awards
Legjobb elsőfilm

Zagreb Film Festival
Legjobb film

Guardian
Az év legjobb filmje

Camerimage
Bronz Béka

Indiewire Critics’ Poll
Legjobb elsőfilm

National Board of Review
Legjobb külföldi film

San Francisco Film Critics Circle
Legjobb külföldi film

Szarajevó Nemzetközi Filmfesztivál
A zsűri különdíja

Újra Pécsen a magyar sikerfilm, a Saul fiapecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.