Újabb milliárdok a pécsi kultúrára

Egy kormánydöntésnek köszönhetően újabb állami milliárdok érkeznek a pécsi kulturális intézmények finanszírozására. Évértékelőt tartott pénteken Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a városházán.

Az elmúlt évben jelentették be, hogy a kormány kiemelt célja a kulturális decentralizáció megvalósítása, s hogy Pécs legyen Budapest mellett a legfontosabb kulturális központ. A pécsi önkormányzat az országos átlag felett támogatta eddig a helyi kulturális életet, ez az idei évtől kezdve azonban megváltozik. A szerdai kormányülésen született döntésnek köszönhetően jelentős mértékben megemelkedik a pécsi kulturális intézmények állami támogatása.

Hoppál Péter államtitkár elmondta, a költségvetésben új soron szerepel a jelentős vidéki fesztiválok támogatása, amelyre 250 millió forintot különítenek el, emellett az érintettek további 300 millió forintos NKA-támogatásból is részesülhetnek majd. A POSZT ennek értelmében az eddigi 60,5 milliós állami támogatáson túl további tízmilliókra számíthat – ennek érdekében zajlanak a tárgyalások.

Pécs bizonyított
Hoppál Péter jó hírekkel szolgált.

Szintén emelkedik a Pécsi Nemzeti Színház központi támogatása is, a tavalyi 440 milliós állami hozzájárulás idén 458 millióra növekedik. Hárommillióval többet kap a Harmadik Színház (idén 36,7 milliót) és némileg többet a Bóbita Bábszínház is (idén 46,5 milliót).

A legfontosabb azonban a Zsolnay Örökségkezelő számára folyósított eddig félmilliárdos központi dotáció jelentős növelése. Az idei évtől kezdve a társaság és a Pannon Filharmonikusok Zenekar 1,170 milliárd forintos éves többlettámogatásban részesül, így a két intézmény együttesen évente több mint kétmilliárd forintból gazdálkodhat.

Ennek folyományaként arányaiban csökken a pécsi önkormányzat anyagi hozzájárulása, így mind a ZSÖK, mind a PFZ “mindössze” százmillió forintot kap a várostól (az eddigi közel félmilliárd helyett).

Páva Zsolt polgármester szerint az állam értékelte a pécsi városvezetés erőfeszítéseit, amelynek eredményeként kijelenthető, hogy Pécs kulturális arculata egységes, szerves rendszert mutat.

– A ZSKN és a Kodály Központ a kezdeti nehézségek ellenére jól példázza, hogy sikeres volt beépítésük a város kulturális szövetébe. Európában példátlan siker, hogy egy ekkora városban ilyen sokan – közel százezren – látogattak el a koncertközpontba – hangsúlyozta a városvezető.

Újabb milliárdok a pécsi kultúrárapecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.