Túl lehet adagolni a vitaminokat?

Ha félünk a téli betegségektől, akkor se nyeljük ezrével a C-vitamint, mert baj lesz. Az A-vitaminnal is módjával! Az immunrendszerünket is csak módjával erősítsük, a húslevesben szétfőtt répában meg nincs vitamin.  

A téllel nem csupán a kiadós havazás és a fagyok köszöntenek be, hanem a megfázásos betegségek is, melyek ellen sokan akkora erőbedobással szeretnének védekezni, hogy az akár – igencsak ironikus módon – veszélyes is lehet az egészségükre nézve. Mert bizony nem mindegy, hogy milyen vitaminokból mennyit, hogyan, és milyen vitaminokkal kísérve halmozunk fel a szervezetünkben.

Módjával nyomjuk a C-vitamint
Módjával nyomjuk a C-vitamint

Dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének baranyai elnöke lapunknak elmondta, hogy a téli időszakban az emberek egy tetemes része valóban meggondolatlanul, helytelenül kezdi el a legnépszerűbb vitaminokat egyszerre szedni. Kezdjük először is a legkedveltebb vitaminnal, és annak túladagolásáról szóló legendákkal. A kérdés az, hogy vajon be lehet-e sokallni a C-vitaminból? A háziorvos kifejtette, hogy a szó szoros értelmében túladagolni – mint mondjuk a kábítószereket – nem lehet a vitamint, azt viszont érdemes tudnia minden nagy C-vitamin rajongónak, hogy teljesen felesleges hatalmas dózisokban (3-5 ezer milligrammokat) szedni, egyrészt ugyanis a vízben oldódó vitamint így csak pazaroljuk, ugyanis mire egy ekkora adag hatni kezdene, már rég kiürül a szervezetünkből. Ha valaki beteg – ha mondjuk influenzás – akkor is elég napi 1000-1500 milligramm belőle, ha viszont egészségesek vagyunk, és megelőző jelleggel szedjük a vitamint, akkor csak 500 milligrammot vegyünk be – tanácsolja Princz.

A C-vitamin azonban meg is keserítheti egyesek életét. A háziorvos felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy az arra hajlamosak a túl sok C-vitamintól a vesekőképződés komoly lehetőségével nézhetnek szembe. A vesebetegeknek épp ezért nem ajánlják a C-vitamin nagy dózisú szedését, mivel akár veszélyesebb szövődményekhez is vezethet – noha mérgezéstől, életveszélyes problémákról nem kell tartaniuk.

Friss gyümölcs - ennél nincs egészségesebb
Friss gyümölcs – ennél nincs egészségesebb

Emellett a nagy dózisú C-vitaminos étrendkiegészítők szedése hasmenést okozhat (napi 5 gramm felett), illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét, ami a fent említett vesekőképződéshez is elvezethet. A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával azonban nem tudunk nagy bajt okozni, sőt.

A háziorvos hangsúlyozta, hogy a nagyobb adag C-vitamintól a terheseknek is érdemes tartózkodniuk, ugyanis a nem megszokott, nem normális mértékű C- és A-vitamin bevitel gondokat okozhat a magzat fejlődésében.

Nincs értelme marokszám enni a vitaminokat
Nincs értelme marokszám enni a vitaminokat

Apropó A-vitamin: elővitaminjából, a Béta-karotinból nagyon kis mennyiségre van szüksége a szervezetnek, de mivel a növényekből – például sárgarépából – felszívódva csak kis százalékban lesz belőle A-vitamin, természetes módon tehát nem valószínű a túladagolása, ha viszont mesterséges formában havi rendszerességgel szedünk be belőle az átlagos 900 milligrammnál többet, ne lepődjünk meg, ha a májunk elkezd furcsán viselkedni, ha besárgulunk, ha kihullik a hajunk, ha kettősen látunk.

Van még egy vitamin, a jelenleg nagyon felkapott D-vitamin, amit manapság sokan szednek – mondta Princz. A D-vitamin túladagolása rendkívül ritka, a szervezet különböző védőmechanizmusainak köszönhetően. Ha nagyon túl szeretnénk lőni magunkat D-vitaminból, akkor ipari mennyiséget kellene fogyasztanunk. Ez a vitamin az, amit jó esetben a napfény közbenjárásával állít elő az emberi szervezet (mint egy hormont), és mivel télen értelemszerűen kevesebbet napozunk, ezért érdemes is D-vitamint szednünk ebben az évszakban.

Felejtsük el ezeket, együnk frisset
Felejtsük el ezeket, együnk frisset

A forgalomban lévő multivitaminokkal nem nagyon lőhetünk mellé, ugyanis minden nyomelemből, vitaminból, ásványból az ajánlott mennyiséget tartalmazzák – mondta a háziorvos. Ha a korunknak és nemünknek megfelelő multivitamint választjuk, nem fogunk semmit túladagolni. A lényeg azonban az, hogy rendszeresen szedjük ezeket a készítményeket, hiszen csak hosszútávon érhetünk el velük kellő hatást.

Az viszont egy legenda, hogy az immunrendszert erősíteni kell a vitaminok folyamatos szedésével. Az immunrendszer nem szorul gyógyszerek, gyógytermékek, vitaminok segítségére, az immunerősítő készítmények túlzásba vitele pedig akár allergiás reakciókat is okozhat. Princz a legjobb módszernek azt tartja, ha az immunrendszerünk fitten tartása érdekében rendszeresen mozgunk, és normális keretek között étkezünk.

A szétfőtt répa finom, de kevésbé vitamindús
A szétfőtt répa finom, de kevésbé vitamindús

Az igazi, kellő vitaminadagok a friss ételekben vannak, a feldolgozott ételekben minimálisan maradnak csak meg. Egy húslevesben „agyonfőzött” sárgarépa vitamintartalmát tekintve meg sem közelíti a friss répát, és bizony így van ez a főzelékekkel is. A gyümölcslevek viszont valóban sok vitamint tartalmaznak, már ha persze 100 százalékos a gyümölcstartalmuk. A boltban kapható ilyen gyümölcslevekkel azonban bánjunk óvatosan, hiszen nem mindegy, hogy friss gyümölcsből készültek-e, vagy épp sűrítményből, és az is számít, hogy mennyi egyéb adalék, tartósítószer van bennük. Ha tehát biztosra akarunk menni, csináljunk otthon saját kezűleg gyümölcsleveket. Egészségesebb lesz, mint a bolti, és a bennük lévő vitaminokból sem fogunk tudni túladagolni.

Túl lehet adagolni a vitaminokat?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.