Tragédiával üzennek a rendőrök

Egy egyszerű, „Kapcsold be a biztonsági övet!” feliratú plakáttal nem lehet meggyőzni a gimnazistákat a biztonságos vezetésről, ezt a pécsi rendőrök is nagyon jól tudják. Ezért is fordultak az Escargo Hajója színházi társulathoz, akik képesek a tinédzserek nyelvén megszólalni, és köntörfalazás nélkül kimondani az igazságot. Az „Őt is hazavárták” preventív tragédiát nemrég mutatták be.

A közös munka azután kezdődött, miután a pécsi rendőrség munkatársai látták a lapunk által készített videót és cikket a Saller című előadásról, amelyet szintén a társulat készített. Tölgyfa Gergely rendező szerint tetszett nekik a csapat filozófiája, az, ahogy a fiatalok problémáival foglalkoznak. Így a Baranya Megyei Baleset-megelőzési Bizottság arra az elhatározásra jutott, hogy egy színházi neveléssel foglalkozó társulatot kérnek meg a közreműködésre, konkrétan az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezetet.

– A pécsi rendőrségnek az volt az alapgondolata, hogy egy színházi előadással talán könnyebben meg lehet szólítani a gimnazista diákokat ebben a témakörben. Elmondásuk szerint nagyon meglepődtek a korábbi előadások során, hogy ilyen stílusban is lehet beszélni tragikus eseményekről – avat be a rendező. Hozzáteszi, szerették volna, ha valamilyen preventív jellegű előadás születik a közlekedési balesetekkel kapcsolatban. A csapat válasza viszont az volt, hogy az övek bekapcsolásáról nem tudnak előadást csinálni, de lelki folyamatokról és emberi viszonyokról már igen. Így született meg az Őt is hazavárták című preventív tragédia.

3
A korábbi, Saller című előadásból pillanatkép

Ahogy egy preventív előadás készül

A próbafolyamat alatt rengeteg kis videót, prevenciós diafilmeket, anyagot néztek meg, ezek a mai diákok számára már unalmas, semmitmondó üzenetek, hiszen másodpercenként kapnak hasonló információt az internet segítségével balesetekről, halálról, vérről.

– Ezért az alkotók részéről úgy láttuk jobbnak, ha inkább érzelmileg próbálunk meg hatni a nézőkre. Tudjanak azonosulni a karakterekkel és legfőképp ne érezzék azt, hogy hülyének nézzük őket, és csak papolunk nekik olyan szabályokról, amiket mi sem tartunk be rendesen – tette hozzá.

A társulat ezért máshonnan közelített. Próbáltak úgy fogalmazni, hogy nézőként azt érezzük, ők se tudják a megoldást, de tudják, hogy vannak problémák és ezekről beszélni kell. Mivel a diákok nem azt kapják, amire elsőre számítanak, nem egy nyers, személytelen, preventív oktatást kapnak, ezért az élmény teljesen új.

A rendező korábban készített egy interjút az egyik rokonával, aki autóbalesetet szenvedett. Sokat merített a csapat abból az interjúból, ami egy monológ formájában meg is jelenik az előadásban, de hallhatunk egy Belga-dalt is, láthatunk improvizációt, nevetést, halált és legfőképpen érzelmeket.

Tölgyfa Gergely azzal zárja, nem gondolják, hogy az előadás miatt majd lassabban kezdenek el vezetni az emberek, vagy kevesebbet mérgelődnének a dugóban. Ám talán megmarad a fejükben egy-két szituáció, amely felkavarta őket az előadás során és ezek az érzések időről időre előtörnek majd bennük.

A bemutató november 20-án volt a Pécsi Kulturális Központban, de terveznek még 3 előadást diákoknak és néhány nyílt előadást is külső érdeklődőknek – ezeknek az időpontjáról a társulat saját Facebook-oldalán érdeklődhetünk.

 

Tragédiával üzennek a rendőrökpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.