Több mint húszmilliárdos beruházás Pécsen

Még ebben a hónapban döntés születhet arról, hogy a kormány újabb milliárdokkal segíti a várost. A pécsi egészségügyi szolgáltatórendszer fejlesztését célzó mintegy 20 milliárd forintos állami támogatás révén – ami a pécsi orvosi kar által a Szigeti útra megálmodott komplexum kialakítását célozza – jelentősen javulhat az ellátás színvonala, nem mellesleg elérhető közelségbe kerül az egyetemen tanuló külföldi hallgatók számának megkétszerezése is. Nem maradnak ki az állami dotációból a kulturális intézmények sem.

A 2023-as magyar EKF-év pályázati kiírásáról szóló eseményen jelentette be Balog Zoltán miniszter, hogy a kormány hamarosan két olyan pécsi vonatkozású elképzelést tárgyal, amelyek révén jelentős állami források érkezhetnek városunkba.

– Reményeim szerint a következő kormányülésen elfogadnak két olyan előterjesztést, ami jó hírt jelent a pécsieknek. Az egyik egy komoly városfejlesztési lépés, mégpedig a pécsi egyetem sokmilliárdos beruházása – közölte a tárcavezető, aki hozzátette, abból indultak ki, hogy ha hosszú távon akarják megerősíteni az egészségügyet, akkor meg kell akadályozni az orvosok külföldre vándorlását.

külföldi diákok3
Megdupláznák a külföldi hallgatók számát

Ennek egyik ellenszere az érintettek itthon tartása, másrészt az orvosi egyetemet végzettek számának a növelése.

– Ezt vállalta Pécs és a pécsi egyetem, azt, hogy záros határidőn belül megduplázzák az ide járó külföldi és magyar orvostanhallgatók számát. Ehhez adunk komoly, 20 milliárd forintot meghaladó támogatást magyar és uniós forrásokból. Ezzel elindulhat majd az építkezés – fogalmazott a tárcavezető.

Az építkezés – átvitt és a szó szoros értelmében – a Szigeti útra megálmodott beruházás lesz, amely során teljesen megújulna a kar elméleti orvosi tömbje, új létesítményeket is építenének, de ugyanakkor megújulna a klinikai központ Rákóczi úti telephelye is.

A másik kormánydöntés a pécsi kulturális infrastruktúrát érinti. Az állam ezen a területen is milliárdokkal támogatja a várost.

– Az a kulturális fejlesztés, ami éppen az EKF kapcsán indult el Pécsen, olyan megterhelést jelent a városnak, hogy természetesnek tartjuk az állam segítségét, hozzájárulását. Itt is milliárdos összegről van szó. Már eldőlt hogy a város és a központi kormányzat az EMMI-n keresztül milyen konstrukcióban vállalja a nagy kulturális intézmények fenntartását, hogy az ne okozzon évente forráshiányt a város költségvetésében.

Több mint húszmilliárdos beruházás Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.