Terjed a támogatott plasztikáztatás Pécsen

Egyre több minden miatt fekszünk a plasztikai sebész kése alá, hol indokoltan, hol nem annyira. Lehet egy külső sebet, sérülést korrigálni, de az is meglehet, hogy pusztán szépülés céljából keresünk fel egy szakorvost. Aztán költségkímélő módon a legkedveltebb megoldáshoz folyamodik a leleményes ember: szerez egy orvosi igazolást, amellyel tb-támogatottan veheti igénybe a szolgáltatásokat.  

Már nemcsak egy jobb mellért vagy egy feszesebb popsiért feküdnek kés alá a nők, hiszen egyre több a társadalombiztosítás által finanszírozott plasztikai műtét. Nemcsak esztétikai, hanem helyreállító, égési sérülést ellátó és fejlődési rendellenességet korrigáló beavatkozások is vannak. Nehéz különválasztani őket egymástól, hiszen sok az összefüggés.

Dr. Pavlovics Gábor, a pécsi Da Vinci magánklinika sebésze szerint többféle beavatkozást különböztethetünk meg: a szakember becslése szerint az esztétikai jellegű beavatkozásokat tekintve körülbelül 85-15 arányban főleg a nők veszik igénybe a segítségét. A leggyakoribb a zsírleszívás, illetve a hölgyek esetében ez kiegészül a mellnagyobbítással.

Mindezek mellett azonban a legnépszerűbbek a tb-által támogatott beavatkozások. Az állam azonban csak szűkre szabott keretek között ad pénzt ilyen operációkra: csak olyan műtéti költségeket áll, amelyek helyreállító jellegűek – például fogyás utáni hasplasztika, baleseti sérülések -, vagy amelyek az egészségügyi panaszokat okozó testi rendellenességeket korrigálják. Ezeket a beavatkozásokat előszeretettel veszik igénybe – megspórolva minimum félmillió forintot -, és kevésbé indokolt esetekben is próbálnak egészségügyi papírt szerezni a plasztikázás jogosságáról – magyarázta a szakorvos.

A műtétekre jelentkezők esetében alsó- és felső korhatárról nem beszélhetünk egyértelműen. Egy csecsemő is plasztikai sebész sürgős segítségére szorulhat már pár hónaposan, ha nem tudják táplálni például szájpadhasadék miatt. Ha egy hatéves kisfiút fülei miatt csúfolnak az iskolában és a szülők plasztikáztatni szeretnék, az is ugyanolyan beavatkozásnak számít, mint bármely másik. A felső korhatárt sem lehet meghatározni, hiszen az öregedés folyamata rengeteg testi változással jár, az pedig változó, hogy korrekcióját mikor veszik igénybe.

Mindenesetre 18 éves kor alatt alapos egészségügyi indokok nélkül nem lehet kés alá feküdni. A doktorok sok olyan esettel találkoznak, amikor irreális elvárásokkal érkeznek a páciensek, nem egyszer az orvosnak kell lebeszélnie őket a műtétről. Erre jó példa a testképzavar, amikor az illetőnek inkább pszichológiai kezelésre lenne szüksége, hiszen bármilyen jó eredménnyel zárulna a beavatkozás, azzal sem lenne elégedett.

Terjed a támogatott plasztikáztatás Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.