Szilveszterezzen Pécsen Kínával!

Boldog Újévet Pécs! Mármint, Boldog Kínai Holdújévet. Bizony, Pécsen már két szilvesztert is ünnepelhetünk. Nézzük csak, hogy mit tartogat számunkra a város ennek a kevésbé ismert alkalomnak a kapcsán.

Ha az újévről van szó, van a világnak az a szeglete, ahol kicsit le vannak maradva. Ilyen például Kína, ahol az idei holdújév február 8-án veszi kezdetét. Ennek alkalmából – és mivel Pécs és Kína egyetemei nemrég szorosabbra fűzték kapcsolatukat – a városban is megünnepelhetjük a keleti szilvesztert február 6-án a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Szilveszter lesz, tanuljunk Kína kultúrájáról
Szilveszter lesz, tanuljunk Kína kultúrájáról

Először a kínai kultúra iránt érdeklődő pécsi kicsiké a terep, a Zsolnay-negyed holdújév-ünnepén ugyanis 15 órától a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete játékos, színes kínai kézműves-foglalkozásokat szervez számukra.

A gyerekek pekingi operában használatos maszkot festhetnek, szebbnél szebb kínai lámpásokat és papírkivágásokat készíthetnek, megismerhetik a kínai kalligráfia, azaz a szépírás és művészi csomózás rejtelmeit, valamint kipróbálhatják tudnak-e kínai evőpálcikával enni.

A kínai újév Pécsett nagy durranás lesz
A kínai újév Pécsett nagy durranás lesz

A Konfuciusz Intézet és a Kínai Nagykövetség azonban nem hagyja itt abba. A kínai holdújév alkalmából rendezett egész napos programsorozat középpontjában azonban idén egy belső-mongóliai művésztársulat áll, akik rendkívül gazdag műsorral érkeznek Pécsre, hogy bemutassák kultúrájuk legjavát. A belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének- és Táncszínház látványos gálaműsorának keretében láthatunk – nemzetközi díjesővel jutalmazott – akrobatikus táncelőadást, és hagyományos mongóliai férfi-női csoportos táncot is. A táncos-zenés esten megszólal egy mongol lófej-hegedű is, ami nagyon érdekesen hangzik.

Nincs mongol kultúrműsor torokéneklés nélkül, és ez bizony így lesz a pécsi produkció esetében is. Akit tehát érdekel, hogy milyen a mongol – úgynevezett tuvan – torokéneklés, az mindenképp látogasson el a gálára, hiszen az egyedülálló éneklési mód különlegessége az, hogy egy énekes pusztán a saját hangszálainak segítségével egy időben kettő, vagy akár több hangon is képes énekelni. Ezt kihagyni kár lenne.

A gyerekprogram időpontja és helyszíne:

Február 6., 15.00, Zsolnay Kulturális Negyed – E78, E78 Café

A gálaest időpontja és helyszíne:

Február 6., 19.00, Zsolnay Kulturális Negyed – E78, Koncertterem

Szilveszterezzen Pécsen Kínával!pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Ajánljuk, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.