Szemetelés és kukarongálás Pécsett

Szemléletváltásra van szükség a város és a Mecsek tisztaságának megőrzése érdekében. A városban, és főleg a belvárosban még több kis szemeteskuka talán javítaná a helyzetet, viszont rontaná a városképet, a Mecsekben pedig pont, hogy nincs szükség a kukákra, ugyanis azok nagyobb gondot okoznak, mint hinnénk.

Pécs nem kifejezetten szemetes-koszos város, de ahhoz, hogy a jelenlegi tisztaságot meg tudjuk őrizni – és ahhoz, hogy javítani tudjunk rajta – át kellene gondolunk pár fontos dolgot.

Nézzünk először pár számot. A Biokom NKft.-től megtudtuk, hogy Pécsett az olyan közterület-takarítási munkák, mint például a burkolatseprés, a hulladékgyűjtés, a parki hulladékgyűjtők ürítése, és a buszmegállók takarítása során a nyári időszakban átlagosan havi 42 tonna hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak el a városból, a téli időszakban ez a szám jóval kevesebb, összesen 26 tonna.

Sok szemetet visznek el a közterületekről
Sok szemetet visznek el a közterületekről

Lóczi Szidónia, a Biokom sajtófelelőse elmondta, hogy a Széchenyi térről nyáron havonta átlagosan 2,5 tonna, télen pedig 1,6 tonna szemetet szednek össze, gyűjtenek be. A természetvédelmi közterületeken is van dolga a cégnek bőven, hiszen a Szent István téren nyáron havonta 2 tonnát, télen pedig havonta fél tonna szemetet lapátolnak fel, míg mondjuk a Tettyén nyáron fél tonnát szednek össze havonta, télen viszont csak havi 200 kilogrammot.

Ezek a számok pedig lehetnének jóval kisebbek is, ha jobban odafigyelnénk a tisztaságra. Lóczi Szidónia kifejtette, hogy a szemetelés visszaszorítása érdekében a Biokom köztisztasági munkatársai folyamatosan seprik össze a közterületen eldobált szemetet, még állandó ügyeletet is fenntartanak. Javíthat a helyzeten, hogy a városi közterületeken még több kis kukát helyeznek el, ez folyamatos is a Kertvárosban és az Uránvárosban, viszont gyakran csúnyán rontja a városképet.

A szemetesek fogyóeszköznek számítanak, ugyanis a bizonyítási vágytól hajtott fiatalok, a buliba induló és onnan távozó egyetemisták, a részegek és a vandálok valamilyen megmagyarázhatatlan és sajnálatos indokoktól vezérelve sorra teszik tönkre ezeket a kukákat. Vannak, akik lerúgják azokat, vannak, akik megrongálják vagy felgyújtják őket, de az is előfordul, hogy csak ellopják némelyiket.

A parkerdőkből vigyük ki a szemetünket
A parkerdőkből vigyük ki a szemetünket

Lóczi Szidónia hozzátette, hogy Pécsett havi szinten átlagosan 50 ilyen kisméretű utcai szemetest javítanak meg, vagy cserélnek ki újabbra. A szemetelést és a rongálást azonban a kukák pótlása-javítása nem tudja megelőzni, hiszen az ilyen magatartást és mentalitást az emberek otthonról, baráti társaságukból, és egyéb szociális közegekből hozzák magukkal.

A Mecsekben nagy gondot jelent a szemetelés (Nagy Gábor fotója)
A Mecsekben nagy gondot jelent a szemetelés (Nagy Gábor fotója)

A mecseki parkerdők tisztán tartásának esetében más a helyzet. Nagy Gábor, a Duna-Dráva nemzeti Park Dombvidéki Területi Osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy egy komolyabb szemléletváltásra mindenképp szükség lenne a helyi társadalomban, ahhoz, hogy a parkerdők – például a Mandulás, vagy a Remeterét – tisztaságán javíthassunk. A lényeg az – folytatta –, hogy akármilyen furcsa is, ne használjuk a mecseki és a parkerdei kukákat. Amit az erdőbe viszünk azt vigyük is vissza – mondta – ugyanis a kukákban hagyott szemetet az erdei vadak széthordják, a számukra ártalmas ételeket és tárgyakat megeszik.

Ha nem a rókák viszik szét az erdőben a szemetet, akkor meg a szél fújja ki a telepakolt kukákból. A szemétszedés- és gyűjtés, az erdőkarbantartás pedig költséges és munkaerő-igényes munka, amit meg lehetne előzni azzal, ha nem hagynánk semmit magunk után az erdőben, csak a lábnyomunkat.

Szemetelés és kukarongálás Pécsettpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.