Sosem késő volán mögé ülni

Ősz hajú sofőr a volán mögött – sok autós rémálma. Aki idős az lassú, és balesetveszélyes. Nem lát, nem hall. Hiába rohannak a fiatalok már 16 évesen A-kategóriás jogosítványt szerezni, az utakon még mindig sok olyan sofőr vezet, aki megette már kenyere javát. De valóban ilyen rossz a helyzet? Mekkora veszélyt hordoz magában egy frissen levizsgázott idős vezető?

Nagyon elvétve, de azért felkeresik az autósiskolákat az idősebb korosztály tagjai is. Ugyanolyan lelkesedéssel, mintha azt több évtizeddel azelőtt tették volna. Csak azóta a test, a reflex már megváltozott. Ráadásul velük bizalmatlanabbak is az utcán közlekedők.

Rácz István, a Sziget Autósiskola vezetője elmondta, ritka a 60 év feletti tanuló. Ám ha jönnek, jellemző, hogy óriási elszántság, akarat fűti őket. Ezért gyakran nagyon szigorúak magukhoz, felnagyítják hibáikat a vezetés során. De nyilvánvalóan a reflexek jelentősen gyengébbek mint a fiatalok esetében. Ezért a gyakorlat során is nehézkes a mozgásuk, a rutinmozdulatokat is lassan sajátítják el, több vezetési alkalomra van szükségük. A kopott reflexeket azonban élettapasztalatukkal próbálják helyettesíteni, mivel a kezdőknél jobban fel tudják mérni a távolságokat, a sebességet.

Szalai Tibor oktató, a Mediterrán Autósiskola vezetője szintén úgy nyilatkozott, abszolút nem jellemző a 65-70 évnél idősebb vezetni vágyó tanuló. Az oktatók tapasztalatai alapján elmondható, hogy több időre, több gyakorlati órára van szükségük, hogy rögzüljenek a szükséges vezetési mozdulatok.

Ezzel együtt viszont rendszeresen nagyobb rálátásuk van a közlekedésre, mint egy fiatalnak, Busszal jártak, mások mellett ültek és utaztak hosszú évekig, ismerik az utcai közlekedést.

Dr. Gyuk Mária háziorvos arról számolt be, bőven akadnak 80 év felettiek is, akik jogosítványhosszabbításért folyamodnak, és sokan alkalmasnak bizonyulnak, ki lehet adni nekik az engedélyt.

Ellenben akadnak olyanok is, akik nem nagyon gyakorolnak önkritikát. A háziorvos elmesélte, akadt már jó pár olyan jogosítványhosszabbításos esete, mikor konfliktusba keveredett az illetővel, mivel alkalmatlannak bizonyult, ám nem látta ezt be. Szerencsére folyamatosak az alkalmassági vizsgálatok szigorításai.

Sosem késő volán mögé ülnipecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.