Pusztítják a romos házakat Pécsen

Januárban már elkezdik bontani a Zsolnay Vilmos úton lévő, sokak szemét régóta bántó, lepusztult épületet. Ám, hamarosan az egész városban rendet vágnak. 

Az önkormányzat célja, hogy a decemberben meghirdetett Schlauch Imre Városrendezési Program keretében eltüntesse Pécsről a városképi összhangot jelentősen rontó és a közbiztonságot veszélyeztető ingatlanokat.

 

girán jános, hl03
Girán János szerint a közbiztonság is javulhat az érintett területeken

Girán János alpolgármester szerint azonban nemcsak ezek a célok, hanem az is, hogy a város egységesebb építészeti arculattal rendelkezzen, funkciójukban továbbra is értékes épületek maradjanak meg, az értéküket vesztett ingatlanok helyén pedig új fejlesztések indulhassanak meg. A program hozzájárul ahhoz is, hogy a városi kézben lévő építési telkeket a lehető legjobb piaci áron lehessen hasznosítani. Mindez a romos épületek eltüntetésével leegyszerűsödik – közölte a városvezető.

Hozzátette, hogy az amúgy is fellendülőben lévő építőipar az új befektetési lehetőségekkel várhatóan komoly értéknövekedéssel tud számolni az érintett területeken. Azzal ugyanis, hogy a jelenlegi helyzet megváltozik, új lehetőségek nyílnak a piaci szereplők számára. A bontási beruházások önmagukban is növelni fogják a környező területek, épületek értékét.

Bár a program első körben a Zsolnay-domb és a Rókus-domb közti területeket és városrészeket érinti, legelőször – még ebben a hónapban – sor kerül a Balokánnyal szemben már régóta halálán lévő ingatlan elbontására. A város erre közel 10 millió forintot biztosít a – pályázati úton kiválasztott – kivitelező számára. A remények szerint az érintett területen és annak szomszédságában üzleti és lakóingatlannal kapcsolatos beruházások kezdődhetnek meg a városrendezési tervnek megfelelően.

Ami pedig a közbiztonságot illeti, ezen a téren is jelentős előrelépés várható.

– Egy romos, elhagyatott ingatlan esetében nagyobb a veszélye annak, hogy olyan egyének vagy csoportok veszik birtokba a területeket, amelyek a közösségi együttélés szabályait nem tisztelik kellően. Az épületek eltüntetésével az erre módot adó helyszínek is eltűnnek a szomszédok megelégedésére is – hangsúlyozta a városvezető.

Pusztítják a romos házakat Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.