Pécsre jöhet a Zika-vírus

A kóros kisfejűséget és egyéb – több esetben kezelhetetlen – betegséget terjesztő ázsiai tigrisszúnyog Európa egyes országaiban már nagyobb tömegben jelen van, ráadásul Pécshez egyre közelebb kerülnek. Kezdhetünk megijedni?

A terhes anyák magzatainál kóros kisfejűséget (azaz mikrokefáliás elváltozásokat) okozó Zika-vírus szerte a világban nagy pánikot okoz. A vírust, és más egzotikus betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog rohamosan terjeszkedő rovar, már nálunk is találtak belőle példányokat.

A kisfejűségbe belehalnak a babák
A kisfejűségbe belehalnak a babák

Dr. Jakab Ferenc, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoportjának vezetője elmondta, e szúnyogok megvetették már lábukat Olaszországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban, és bizony Horvátországban is. Ebből látható, hogy a rovarok közelednek, és a trópusi, szubtrópusi, mediterrán éghajlatot kedvelik.

Pécs pedig egyre inkább mediterrán éghajlatú város. A kérdés az, hogy van-e okunk félni? A víruskutató szerint csak idő kérdése, mikor jelenik meg Pécsett a faj számottevő mennyiségben; jó előre számolni kell vele, fel kell készülni a támadásukra.

Ez a szúnyog tehet mindenről
Ez a szúnyog tehet mindenről

De hogyan tudnánk megelőzni a rovar pécsi elterjedését? Jakab Ferenc elmondta, hogy mivel ez a szúnyog nem a nagy kiterjedt, napos vízpartokat kedveli, hanem a kis, sötét, árnyékos vízfoltokat, ezért a repülőgépes szúnyogritkítással vajmi keveset árthatunk nekik. A megoldás az lehet, ha időben, a pécsi lakosságot megfelelően tájékoztatva és az irtási folyamatba bevonva állunk neki a módszeres, jókor és jó helyen történő ritkításnak. Már csak az a kérdés, hogy mikor lesz erre szükség?

Ráadásul a Zika megbetegedés mellett a tigrisszúnyog terjeszti többek között a Dengue-lázt, valamint a Chikungunya vírust is. A szúnyog nagyon agresszív: bár számos állatról is képes táplálkozni (vért szívni), ha embert érez a közelben, kizárólag azt támadja meg. Mindezeken túl az ázsiai tigrisszúnyogban is képes a Zika-vírus szaporodni, így a csípések során nagy mennyiségben üríti ki a szervezetéből a kórokozót.

A Zika-vírus felbukkanása egyáltalán nem új keletű, hiszen a vírust 1947-ben fedezték fel Afrikában. A 2015-ben kirobbant járványt leszámítva, a vírus nagyobb embertömegeket érintő fertőzést 2007-ben és 2013-ban okozott utoljára. A mostani járvány azonban minden eddiginél nagyobb, hiszen igen súlyosan érint számos dél-amerikai országot, elsősorban Brazíliát. Mivel a vírust hordozó szúnyogfaj Észak-Amerika jelentős részén szintén előfordul, így minden esély megvan arra is, hogy a vírus továbbterjedjen ezekre a területekre egyaránt.

A PTE, Szentágothai Kutatóközpontban működő Virológiai laboratórium is alkalmas az egzotikus vírusok vizsgálatára, kutatására
A Szentágothai Kutatóközpontban egzotikus vírusokat is vizsgálnak

Ugyanakkor a vírus emberről emberre direkt kontaktussal nem, vagy csak speciális esetekben és nagyon ritkán terjed. Mivel kell tehát számolnunk? Egyelőre csak azzal, hogy a fertőzött területekről hazaérkező utazók behurcolhatják a betegséget, de járványveszély nincs Magyarországon.

 

Pécsre jöhet a Zika-víruspecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.