Pécsi kutató rántja le a lelet a boszniai betonpiramisokról

Dr. Orbán József pécsi betontechnológus szembe szállt a boszniai piramisok eredetét övező legendákkal, ugyanis szerinte nem betonból építették őket, hanem egyszerűen természeti képződményekről van szó – írja a bama.hu.

A Visoko város közelében található Visocicát és további négy piramis formájú hegyről terjedt el az a hír, hogy ember alkotta őket. Joseph Davidovits kémiaprofesszor szerint, a piramisokat betonból készítették – írja a lap.

A "beton" piramisok nem is betonból vannak?
A “beton” piramisok nem is betonból vannak?

Dr. Orbán József pécsi betontechnológus azonban a professzor állításával szembe megy. Kutatásai alapján ugyanis kiderült, a hegyek agyagos, márgás, homokköves, üledékes kőzetekből épülnek fel. Az idegenvezetők viszont erről hallgatnak, a turistáknak mindössze a legfelső 50–60 centiméteres rétegről beszélnek, ami betonnak látszó természetes kőzet.

A helyszíni tapasztalatok, a kőzetek vizsgálatai, az anyagösszetevők, a minták kémiai elemzése, a röntgenvizsgálatok, az MTA Geokémiai Kutató Intézetének vizsgálati eredményei mind azt mutatják, hogy ezek a hegyek természetes képződmények, több millió évvel ezelőtt keletkeztek. Tehát nem ember alkotta betonból készültek a piramis formájú hegyek. A betontechnológus kiadásra váró könyvében fog beszámolni részletesebben a kutatásáról.

 

Pécsi kutató rántja le a lelet a boszniai betonpiramisokrólpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Csemege, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.