Pécsi érték lett a ferences betlehem

A Pécsi Szent Ferenc Plébániatemplom fából faragott betlehemét is felvette legutóbbi ülésén a Pécsi Értéktár gyűjteményébe a Pécsi Értéktár Bizottság – tájékoztatta lapunkat Decsi István, a testület elnöke.

Mint mondta, a pécsi Szent Ferenc Plébánia tanácsnokok testületének alelnöke, valamint plébánosa javasolta, hogy iparművészet kategóriában kerüljön be a pécsi értékek közé a faragott betlehem.

– A szobrokat a pécsi ferences rend Szent Ferenc oltárépítő műhelyében tevékenykedő fráterek, és a hozzájuk csatlakozó helybéli világi, kétkezi munkások készítették közel 80 évvel ezelőtt. Ez a betlehem egyedülálló alkotás az egész országban, ezért alkalmas arra, hogy a kulturális örökség kategóriájában a Pécsi Értéktárba kerüljön – mondta az elnök.

betlehem2
80 éve készült a betlehem.

A betlehem – amelyet karácsony idején ezrek keresnek fel minden évben – elkészítésének gondolata 1936-ban vetődött fel. 1940 karácsonyára faragva-festve elkészült a Kis Jézus, Mária és József alakja, amelyhez siklósi fűzfát és mohácsi gyöngy-szigeti fűz- és nyárfarönköt használtak. Egy évvel később állt a teljes betlehem pásztorokkal, angyalokkal, pulival, tehénnel, báránnyal, szamárral, tevével, elefánttal, napkeleti bölcsekkel.

Minden karácsony idején Szentestétől Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig, azaz február 2-ig csodálhatják meg a pécsiek és az ide látogatók az egykori fráterek keze munkáját.

Pécsi érték lett a ferences betlehempecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.