Pécsett is tüntettek a tanárok

Pécsett is tüntettek a tanárok és a mellettük kiálló, civilek, és pártok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nehezményezi a tanárok és az oktatási rendszer helyzetét, Pécsett pedig az ügy megsegítése érdekében szimpátiavonulást tartottak, melyen közel ezer ember vett részt. A tüntetés fennakadások nélkül zajlott, nagy esőben, heves szónoklatokkal.

Február 3-án Pécsett is utcára vonultak a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett megmozdulást az országszerte nagy visszhangot kapott miskolci pedagógus-tüntetés mellett kiálló szimpátia-akcióként hirdették meg. Mint közismert, a miskolci Herman Ottó Gimnázium 2015 novemberében adott ki egy nyílt levelet az oktatási rendszer jelenlegi problémáiról, a közleményüknek köszönhetően pedig azóta több száz iskola csatlakozott az ügyükhöz, köztük baranyai intézmények, tanárok, és velük egyetértő szülők is. Az oktatás jobb megbecsüléséért, és az oktatási intézmények önállóságáért, és jobb munkakörülményekért tüntettek tehát Pécsett is.

Közel ezer ember menetelt az esőben
Közel ezer ember menetelt az esőben

Az esőtől nehezített, de rendőri kísérettel könnyített tüntető menet a 48-as térről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Színház téren található épületéig tartott, és rendőrség jelenlévő tisztjei szerint közel ezer fő vett részt benne. A tömegben néha felcsendültek ironikus ballagási nóták, de igazán inkább a „Tűnjön el a KLIK!” kántálások zengtek.

A menet a Király utcába érve megállt a volt Sufni saroképületénél, ahol Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója – aki épp Pécsett tárgyalt – öntött erőt a tüntetőkbe. Azt a tanácsot adta a pécsi pedagógusoknak, hogy azt tanítsák, amit akarnak, amiben hisznek, és, hogy ne kössenek semmilyen kompromisszumot a kormánnyal.

Nagy Erzsébet szól a tüntetőkhöz
Nagy Erzsébet szól a tüntetőkhöz

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője a Színház téren a pedagógusok követeléseinek felsorolásakor elmondta, hogy komoly, átfogó változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az iskolai adminisztrációs munkák nagy mennyisége és a túlórázás miatt leterhelt tanárok, valamint a minimálbéren élő pedagógus-asszisztensek helyzete jobbra forduljon. Emellett a diákok is nagyon sok és fárasztó munkával néznek szembe napi szinten, melyeken a PDSZ álláspontja szerint azonnal segíteni kell. A gyerekek túl sok időt töltenek az egyébként tisztességesen fel sem szerelt iskolában, és „hullafáradtan” érnek haza – folytatta a problémák sorolását –, és a heti 5 testnevelés órát is túlzásnak vélik, rendes kivitelezéséhez pedig nincsenek is meg a megfelelő eszközök, és a kellő idő.

A tüntetők a 48-as térről indultak a Színház térre
A tüntetők a 48-as térről indultak a Színház térre

A pedagógusok továbbá követelik, hogy azonnal szüntessék meg a Nemzeti Pedagógus Tanácsot, a pedagógusok elleni adatgyűjtéseket (azaz „spicliskedéseket”), valamint a szabad tankönyvválasztás visszaállítását, és a tankötelezettségi korhatár visszaállítását 18 éves korra. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi rendszer csak azért működhet, mert a tanárok mindent eltűrve, elhivatottan állnak ki a gyerekek mellett.

Schilling Árpád is besegített
Schilling Árpád is besegített

Nagy Erzsébet kiemelte, hogy a pedagógusoknak tárgyalnia kell a kormánnyal, azt nem szabad megengedniük, hogy az Oktatási Minisztérium zárt üléseken, „saját magával tárgyaljon” a tanárok sorsáról. A KLIK munkáját feleslegesnek és károsnak nevezte, majd felhívta a tüntetők figyelmét arra, hogy semmilyen „álegyezményekben” ne vegyen részt a minisztériummal és a központtal.

Nagyjából az egyetlen transzparens ez volt
Nagyjából az egyetlen transzparens ez volt

Ezután Ágoston Andrea beszélt, a pécsi tüntetés meghirdetője, aki annyit kért a tüntetőktől, hogy vigyék végig a tiltakozásokat szerte az országban, míg el nem érik a céljukat, ugyanis ez a nyitja annak, ha európai szintű oktatást szeretnének elérni.

Pár fáklya és mécses is előkerült az eső ellenére
Pár fáklya és mécses is előkerült az eső ellenére

A demonstrálókhoz szólt Nagy-Bandó András is, aki azzal kezdte, hogy „ez a papírmasé kormány egyszer el fog égni”, majd arra buzdította a tömeget, hogy ne féljenek a kormánytól. Kiemelte, hogy ha valakit ezután a tüntetés után bármilyen bántalom, sérelem ér a munkahelyén vagy a hétköznapokban, akkor újra össze fognak gyűlni.

Közben csökkentették a pedagógusok terheit
Jelentősen csökkennek az önértékelési és tanfelügyeleti folyamatokban a pedagógusok adminisztrációs terhei, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára szerdán Pécsett, újságírók előtt, a tüntetőmenet megkezdése után – írja az MTI. Pölöskei Gáborné az Országjárás az oktatásról programsorozat pécsi fórumát követően jelezte, a miniszteri döntéssel csökkent a tanfelügyeletek, illetve a minősítések száma is. Kitért arra is: “tovább folytatódik a párbeszéd a pedagógusok és az oktatási tárca között, aminek célja, hogy rendszerbe tudjuk foglalni a tanárok problémafelvetéseit”. A helyettes államtitkár közölte, ezek között szerepeltek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő, a működéssel és fenntartással kapcsolatos kérdések, valamint szó volt a pedagógusok minősítő- és felügyeleti rendszeréről is.

Pécsett is tüntettek a tanárokpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.