Pécsen egyetemi szinten oktatják a lemezlovasokat

Meghökkentő, de a kurzus teljesen hivatalos egyetemi szabályok szerint működik, komoly krediteket ér a lemezlovasság kitanulása. A tömbösített gyakorlati órákon az Ifjúság úti campus egyik előadójában fog dübörögni a zene egy teljes szemeszteren keresztül, profi felszereléseken. A kurzus teljesítése pedig egy fergeteges buli, ahol a jelöltek gondoskodnak a hangulatról.

A kurzust vezető DJ, Somodi Imre országos versenyeken ért el helyezéseket, neves szórakozóhelyeken lépett fel, a Szenes Klub rendszeres hangulatfelelőse. Nemrég egy nemzetközi DJ-verseny, a Topbeat vetélkedésén ért el első helyezést. Imre egyedi tevékenységeit is korábban már bemutattuk, amelyek nem csak a zenélés köré szerveződnek.

Megkeresésünkre elmondta, országos – sőt, nemzetközi – viszonylatban is úttörő, példátlan kezdeményezésről van szó, hiszen hivatalos egyetemi keretek között zajlik az oktatás.

– Javaslatomat nagyon nyitottan fogadta a Szentágothai János Szakkollégium, a legnagyobb segítség a kollégium igazgatójától, Dr. Hatvani Zsolttól érkezett. Ő szervezte meg a kurzust és biztosította a helyszínt. Minden más az én feladatom. A hangtechnikáért én felelek, és minden technikai eszközt is én biztosítok.

Mivel csak öt fő veheti fel a kurzust, juthat elég idő mindenkinek a gyakorlásra a lejátszókon, keverőkön – tette hozzá.

dj somodi imre2

A hallgatók először az alapvető zeneelmélettel ismerkednek meg, leginkább a ritmusra helyezve a hangsúlyt. A ritmusfejlesztő gyakorlatok mellett a legfontosabb “tananyag” a mixelés, amely során megtanulják, hogyan lehet az egyik számot esztétikusan átkeverni a másikba. Mindezek mellett helyet kap a scratch nevű technika és az effektek használata is. A kurzus során kitérnek a szerzői jogok használatára, a zenetörténetre is – az biztos, hogy nem unatkoznak a hallgatók.

Dr. Hatvani Zsolt PhD, a kurzus tárgyfelelőse megvitatta a vezetőséggel a javaslatot, és úgy gondolták egyhangúan, a hallgatók a kurzus alapján megismerhetik, mennyire nehéz, komoly munka folyik a pult mögött.

– A szemeszter során ugyanolyan kemény tanulással ugyanolyan színvonalas tudást lehet szerezni itt, mint egy másik tudományterületen. Ha egy természetfotós tanfolyamot indítottak volna, az nem számítana ennyire unikumnak, holott ugyanaz az elv. Ezért hiába furcsa, teljesen indokolt a kurzus hivatalossá tétele – nyilatkozta.

Pécsen egyetemi szinten oktatják a lemezlovasokatpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek, PTE
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.