Pécs is az önjelölt taxisok célkeresztjében?

A taxisblokád már második napja tart a fővárosban. A pesti fuvarosok ugyanúgy bojkottálnák az Uber-alkalmazás használatát a fővárosban, mint ahogy azt Európa több nagyvárosában tették. De mi lesz akkor, ha az Uber Pécset is eléri? Hasonló blokádra számíthatunk a belvárosban?

Az alkalmazás világszerte rohamosan terjed, az elmúlt évben a cég megsokszorozta letöltéseik számát. Mindenhol jelentős az ellenállás a helyi taxisok részéről, akik érthető módon féltik forgalmukat. A pécsi Volán Taxi  felügyelőbizottságának elnöke, Danajka Zoltán azt mondja, maximálisan kiállnak a budapesti kollégák mellett. Az Uber ugyan egy legálisan működő rendszer, ám biztos benne, hogy adóügyileg vannak problémák.

A FEB-elnök azt mondta, hogy az alkalmazást vagy meg kell szüntetni, vagy olyan korlátok közé szorítani, amelyek a taxisokra is vonatkoznak. Különösen nagy a veszély Pécs esetében, hiszen egyetemváros, az Uber-féle szolgáltatások pedig elsősorban a fiatalokat célozzák meg, az ő körükben terjednek el leginkább – szögezte le.

Glávits István, az Euro 7 Taxi ügyvezetője szintén jogosnak tartja a fővárosi taxisok blokádját, és teljes mellszélességgel kiáll mellette. Inkorrektnek tartja, hogy olyan „sofőrök” szállítsanak embereket, akik semmiféle vizsgával, engedéllyel nem rendelkeznek, sőt, a tárgyi feltételeik sem adottak – a taxióra például. Nem mellesleg abszolút mértékben feketeüzletről van szó – vélekedett a vezető.

Attól nem tart, hogy Pécsre érkezne a szolgáltatás, mert itt korlátozottabbak a lehetőségek, nem tudna nyereségesen megélni ez a rendszer. Ha ez mégis bekövetkezne, biztos abban, hogy ugyanolyan fogadtatásban részesítenék, mint amilyet most Pesten látni.

Az Uber nevű alkalmazás letöltése által, röviden fogalmazva, bárkiből lehet taxis. Az utasnak elég a telefonon megnézni, melyik, az alkalmazásra regisztrált magánautó tartózkodik a közelben, ezután azt értesítve máris előáll a fuvar. A magánszemély pedig a magánautójával kedvezményes áron fuvarozza az utasokat. Kerestük a céget is, ám egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Pécs is az önjelölt taxisok célkeresztjében?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.