Pécs besegít az EKF-ben

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Pécsen jelentette be, hogy 2023-ban – egy angol település mellett – újra egy magyar város lesz Európa Kulturális Fővárosa. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pécs – mint egykori kulturális főváros – modellként szolgálhat a pályázó magyar városok számára és minden segítséget megad számukra.

A péntek délutáni eseményen a miniszter mellett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Zsolt pécsi polgármester számolt be a 2023-as magyar EKF-pályázat részleteiről és a hat évvel ezelőtti pécsi EKF-évad hozadékairól.

eu kult főv pályázat, hl01
Balog Zoltán nagy bejelentése

Balog Zoltán a korábbi pécsi EKF-cím miatt Pécsen jelentette be, hogy a 2023-as magyarországi pályázatot még idén, 2016-ban kiírja az EMMI. A tárcavezető szerint ez ismét nagy lehetőséget jelent hazánk számára, hiszen egy új kulturális stratégia kidolgozásával minden pályázó magyar település megmutathatja értékeit – nem mellesleg rengeteget tanulhat a baranyai megyeszékhely tapasztalataiból.

A miniszter szintén friss hírként említette, hogy a kormány még ebben a hónapban dönt arról a mintegy 20 milliárd forintos állami támogatás megítéléséről, amely a pécsi egészségügyi szolgáltatórendszer fejlesztését célozza. Emellett közölte azt is, hogy szintén döntenek a pécsi kulturális intézmények fenntartásának nagyobb állami szerepvállalásával kapcsolatban is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a ZSKN és a pécsi kultfővárosi cím mintául szolgálhat a következő magyar EKF-címre pályázó városok számára, amelyek egyúttal szakmai mentorként is számíthatnak Pécs segítségére. Ezt az idén májusban a pályázatról tartandó kétnapos pécsi konferencia is jelzi.

A pályázati rendszer újdonságáról szólva kiemelte, hogy a jelöltek elbírálását nem a kormányzat, hanem egy tíztagú nemzetközi zsűri végzi majd. Az EMMI mint nemzeti hatóság csak a pályázatok formai értékelését készíti el.

eu kult főv pályázat, hl02
Páva Zsolt polgármester kitűnően beszél angolul

Páva Zsolt polgármester a hat évvel ezelőtti EKF-évadot és hatásait értékelte. Mint mondta, a kezdeti ellenérzéseket levetkőzve a lakosság jelentős része sikeresnek és eredményesnek tartotta a pécsi programsorozatot.

– Előnyünkre vált, hogy Pécs felkerült a kulturális térképre, a régió centruma lettünk. Maga az EKF-program konkrét, kézzelfogható, szerethető projekt, az emberek tudják, hogy miről szól, azonosulni tudnak vele. Ezért is adunk meg minden segítséget és támogatást azoknak a magyar városoknak, amelyek úgy döntenek, hogy pályázni kívánnak a 2023-as, következő magyar EKF-címre – fogalmazott a városvezető.

Pécs besegít az EKF-benpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.