Nyakunkon az influenza-járvány

Idén is útjára indult a H1N1 úgynevezett A-típusos influenza, ami súlyos szövődményekkel is járhat. Már év elején több mint tízezren fordultak orvoshoz panaszaikkal, várhatóan ez a szám még jócskán növekedni fog februárban. Az országban már járvány van. 

Az ÁNTSZ az utolsó pillanatig biztat, oltassuk be magunkat. Az oltóanyag 10-14 nap alatt kezd hatni, tehát lassan lejár az idő. A hatóanyag védelmet nyújt a kellemetlen tünetek, halálos szövődmények ellen.

Dr. Princz János, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének baranyai elnöke azt mondta, praxisának körülbelül 15-20%-a oltatja be magát az egész influenza szezon alatt. Ez az arány évek óta nem változott.

Az oltást kérők között azonban sokan kérik a térítésmentes vakcinát is a államilag támogatott mellett, felkészülve a súlyosabb járványokra. Jelenleg is érkeznek oltást kérő betegek, de elég szórványosan, az intenzívebb időszak kora télen zajlik – mondja Princz.

Dr. Kincses Vera háziorvos elmondása szerint az oltások már novemberben lezajlottak az ő praxisában. Február elején már késő lenne beadatni, hiszen el kell telnie bizonyos időnek, hogy védelmet nyújtson.

Egyébiránt, kétli, hogy a járvány elérné a várost, ám ha ez mégis megtörténne, a beoltottaknak már megvan a kellő immunitásuk a védekezéshez – vélekedik.

Ugyanakkor egy olvasónk beszámolt arról, hogy két iskolás gyermeke is megbetegedett, ahogy az ő osztályuk egyharmada is. A tanító pedagógusok is szép számmal megbetegednek, akárcsak a szülők otthon.

Szerencsére még nem influenzáról van szó: a gyerekek többsége egy felső-légúti megbetegedést kapott el. Ez a vírus tarol az óvodákban és a bölcsődékben is.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint ugyanakkor a múlt héten 18 200 ember, az előző hetinél 69 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében volt a legmagasabb, Tolna és Veszprém megyében a legalacsonyabb.

Az előző héthez viszonyítva az orvosnál megjelenő betegek között nőtt a gyermekek aránya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Tolna megyében a betegek több mint a fele, országos szinten 34 százalékuk 15 éven aluli volt. A 15-34 éves korosztály 34 százaléka, a 35-59 évesek 23 százaléka, a 60 éven felüliek majdnem kilenc százaléka betegedett meg.

A világméretű H1N1-járvány 2009-ben 70 ember halálát okozta Magyarországon, köztük terhes nőkét és gyerekekét. Ukrajnában pedig az elmúlt időszakban több mint 150 emberéletet követelt már.

Nyakunkon az influenza-járványpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.