Nem tetszik a költségvetés az LMP-nek

Csütörtökön tárgyalja pécsi képviselő-testület a város ide költségvetését. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót az LMP kedden, ahol Keresztes László Lóránt és Kóbor József fogalmazta meg kritikáját a büdzsével kapcsolatban.

Pécs 2016-os költségvetésének főösszege 51,5 milliárd forint, ami jóval több, mint a tavalyi 37 milliárd forint. Ennek legfőbb oka az a 18,5 milliárdos tétel, amely a város 2020-ig tartó gazdaságfejlesztési programjára és egyéb beruházásaira, projektjeire a területfejlesztési operatív program során felhasználható forrás.

Ezt Keresztes Lóránt tisztán biankó tételnek tartja, mondván, nincsenek konkrét projektek, nincsenek tanulmányok arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen célokra fordítható ez az összeg, hiányos a döntés-előkészítés. A politikusnak emellett az sem tetszik, hogy számos túltervezett tétel szerepel a költségvetésben.

A tüke iroda bővülni fog
Az LMP szerint többre hivatott a Tüke-kártya

– Nem látjuk a városvezetés azon szándékát, hogy további jelentős mértékű adócsökkentést hajtana végre. Ugyan korábban voltak kisebb könnyítések, de azokat tovább kellene vinni – fogalmazott, hozzátéve, hogy szintén nem látja megvalósíthatónak az ingatlanértékesítés során betervezett 2,3 milliárdos bevételt sem.

Szintén elégedetlen a közösségi közlekedés finanszírozásával kapcsolatban. Szerinte az idén 1,75 milliárdos tétel – a tavalyra előirányzott 1,2 milliárddal szemben, ami 1,7 milliárd lett – azt mutatja, hogy nem lett olcsóbb a feladatellátás, holott ez kitüntetett célként fogalmazódott meg az önkormányzatnál.

A közösségi közlekedés problémáját illetően Kóbor József párttársa hozzátette, hogy szerintük a Tüke-kártya nem nyújt megoldást, egyrészt túlzott adminisztratív terhet jelent, másrészt nem értik, hogy miért csak egy évig érvényes az újonnan kiváltott kártya, miért nem lehet hosszabb ideig igénybe venni az általa nyújtott kedvezményeket.

 

Nem tetszik a költségvetés az LMP-nekpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.