Nem kérdezhettünk a rendőröktől

Az év eddigi legfurább pécsi sajtótájékoztatójának keretében „értékelte” a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi éves munkáját. Simán díszletnek nézték a sajtó munkatársait. Adataikból az derül ki, hogy 2015-ben jóval kevesebb volt a bűncselekmény, és hogy a pécsiek biztonságérzete pedig jó. 

Február 3-án tartotta meg hagyományos évértékelőjét a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Az eseményen Dakos József megyei főkapitány tartotta meg a 2015-ös évről szóló beszámolóját, ami bizonyára nagyon érdekes és informatív volt, a probléma csupán az, hogy az évértékelő sajtónyilvános része kimerült abban, hogy az újságírók és a tévések végignézhették, ahogy a főkapitány kiosztotta az arra érdemes megyei rendőrtisztek tárgyjutalmait.

Ezután a sajtó munkatársait kitessékelték a teremből, és kezükbe nyomtak egy 5 oldalas összefoglalót „sajtóanyag” címen – majd ezt nyomatékosítandó még emailben is postázták. Kérdezni így nem is lehetett, ezért nem tudhattuk meg, hogy mégis milyen felderítési aránnyal dolgoznak, holott ez lenne az egyik legfontosabb eleme az ilyen beszámolóknak.

Dakos József tavalyi beszámolója alatt - akkor volt idő lefényképezni.
Dakos József tavalyi beszámolója alatt – akkor volt idő lefényképezni.

A szövegből kiderül, hogy 2015-ben Baranyában nagyjából az összes bűncselekménytípusból kevesebb volt, mint 2014-ben (amikor ugyanez volt a tendencia 2013-hoz képest). A bűncselekmények száma eszerint 9979-ről 8053-ra csökkent. Az egyik legjelentősebb visszaesés a „közterületen elkövetett kiemelten kezelt” bűncselekmények számában következett be, szám szerint 993-ról 747-re esett vissza az ilyen esetek száma.

Az emberölések száma viszont nőtt, 9-ről 11-re. A 11 emberölésből a szándékos emberölések esetei is megszaporodtak, a tavalyi 4 helyett ugyanis 6 ilyen esettel találkoztak a rend őrei. Nőtt továbbá a testi sértések száma is (422-ről 430-ra), viszont kevesebb súlyos testi sértést eredményező esetbe futottak bele.

rendőr

Ennek ellenére a szöveg szerint a lakosság szubjektív biztonságérzete 100 százalékon áll, ami betudható annak, hogy az emberölések esetében a rendőrség gyorsan és hatékonyan nyomozott az elkövetők után.

Csökkent a lopások és betörések száma is, méghozzá jelentősen (5145-ről 3214-re), ezeken belül pedig lakásbetörések (1249-ről 819-re) és a kocsifeltörések (206-ról 118-ra) terén is javult a helyzet, de például rablásból is kevesebb akadt (49 helyett 32).

Azok a bűnesetek, melyek száma a szöveg szerint „gyakorlatilag nem változott” a tavalyi adatokhoz képest, valójában nőttek – ilyen mondjuk az orgazdaság, vagy a garázdaság, de az ittas vezetők által okozott balesetek száma is emelkedett (57-ről 59-re).

Biztonságosabbá teszik a várost
Biztonságosabbá teszik a várost

Apropó közúti balesetek: az ilyen esetek tekintetében még mindig a gyorshajtás, az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyása, és a szabálytalan kanyarodás a legfőbb kiváltó ok. A közúti balesetek száma azonban csökkent (531-ről 514-re), az ilyen balesetek viszont tavaly egyel több halálos áldozatot követeltek, mint 2014-ben (14-ről nőtt 15-re).

A tavalyi év a zsaruknál is a migránsokról szólt, nem hiába vált „kiemelt rendőri feladattá” a migrációhoz kapcsolható jogellenes cselekmények kezelése, melyekből egyébként a két évvel ezelőtti 216 helyett 36 368 volt. Értelemszerűen a tiltott határátlépések száma is megugrott, méghozzá jócskán, 149-ről 36 283-ra. Tavaly szeptember 17-e és október 16-a között a megyei főkapitányság által őrzött déli határszakaszon mindebből 36 002 migráns érkezett hazákba. A lekapcsolt migránsok 51 százaléka szír volt.

Nem kérdezhettünk a rendőröktőlpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Kékhírek, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.