Nem akarnak fegyenctelepet a házak mellé

Nem állnak le a komlóiak, és mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen fegyencek mellett élniük. Kalocsán a sétálóutcán van börtön, míg Pécsen az egyik legjobb általános suli van az elítéltek mellett. A csodás Mecsekfalu lakói háborognak. 

Bár Pécs is szerette volna, végül Komló volt a befutó a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) által kiírt, új börtönök építésére meghirdetett tenderen. A félezer bűnözőt elkvártélyozó fegyintézet megépítését harcos helyiek sokasága ellenzi, s bár már a döntés megszületett, most jogi lépéseket fontolgatnak és újabb demonstrációra készülnek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a börtön egy karnyújtásnyira lesz a helyi óvodától, valamint Komló egyik legrégebbi településrészétől, Mecsekfalutól.

Szilárd Anikó, a civilek szószólója szerint egyszerűen nem lehet ebbe belenyugodni, és ezért készek minden törvényes lehetőséget megragadni.

– Vizsgáljuk a jogi lehetőségeket, mert mi úgy tudjuk, hogy a terület nem volt az önkormányzat teljes tulajdonában, pedig ez a feltételek között volt. A terület besorolása mindeddig családi házas övezet volt. Ebből látszik, hogy nem szakmai döntés született – mondta megkeresésünkre a Mecsekfalun élő fiatal nő.

Bár az érintett, Körtvélyes és Mecsekfalu között elterülő telek átminősítéséhez a szakhatóságok hozzájárultak ugyan, de szerinte a terület tájképvédelmi terület, így kérdés, hogy csak úgy átminősíthető-e egy ormótlan épületkomplexum felhúzásához, hiszen családi házból sem lehet akármilyen kulipintyót felhúzni.

–  Nem hisszük el, hogy nincs Komló környékén erre alkalmas  terület – mondta.

Tóth László
A komlói polgármester szerint nincs ok aggodalomra

A beruházást ellenzők emellett demonstrációt is terveznek a helyszínre, ennek pontos időpontja azonban még nem ismert, mert még nem kértek engedélyt.

Polics József polgármester ugyanakkor úgy véli, a pályázat benyújtása idején, annak előkészítő szakaszában minden olyan egyeztetést megtartottak, amit előírnak a jogszabályok, sőt, olyanokat is, amelyeket nem.

– Mindenki elmondhatta a véleményét, szavazhatott. A demokrácia úgy működik, hogy a többség dönt. Esetünkben a lakosság háromnegyede azt mondja, hogy szükség van erre a beruházásra, s csak egynegyede mondja azt, hogy nem.

A városvezető hozzátette, hogy a közbiztonság miatt sem kell aggódniuk a helyieknek, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen létesítmények közelében nem romlanak a bűnügyi statisztikai számok, sőt, javulnak. Sem a pécsi vagy szekszárdi belvárosban, vagy Kaposváron vagy éppen a kalocsai sétálóutcában lévő, már működő intézmények egyike sem támasztotta alá ezen aggályokat.

A börtön építésének előkészítése vasfegyelemmel halad, az idei év a rideg tervezés jegyében zajlik. A munkagépek 2017-nél előbb biztosan nem fognak megindulni és az utolsó rácsokat várhatóan csak 2019-ben szerelhetik fel a fegyencek celláira.

Nem akarnak fegyenctelepet a házak mellépecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécsi hírek, Régió
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.