Napokon belül visszatérnek Pécsre a Csontváry-képek

A nagy sikerre való tekintettel ugyan egy hónappal – január végéig – meghosszabbították a fővárosi Csontváry-kiállítás nyitva tartását, de mindenki megnyugodhat: a Pécsről elszállított festmények pár napon belül visszakerülnek a helyi Csontváry-múzeumba.

Közel 115 ezren látogattak el a budai várban a volt Honvéd Parancsnokság épületébe A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel megrendezett tárlatra. Az 1000 négyzetméteren, 17 teremben a zseni csaknem összes fellelhető festményét kiállították, köztük a pécsi Csontváry Múzeumban látható 37 alkotást is.

A Gulyás Gábor kurátor és az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett tárlat pécsi vonatkozású képek sorsát illetően is megnyugodhatnak a kedélyek, hiszen már elkezdték bontani a kiállítást és a képeket visszaadják a kölcsönzők számára. A legnagyobb méretű alkotásokat az 1200 négyzetméternyi, beépített vendégfal eltávolítása után és a speciális szállítóládák újbóli összeszerelése után lehet visszaszállítani – Pécsre is.

Pécs, 2012. január 30. A Magányos cédrus című festmény. Január 31-én újra megnyílik a felújított pécsi Csontváry Múzeum. A belső térben új színt kaptak a kiállító tér falai és ehhez illeszkedő világítási rendszert szereltek fel. A Csontváry-kiállításon a festő tizennégy grafikája és huszonnyolc festménye látható. MTI Fotó
A magányos cédrus is visszatér Pécsre

A Pécsen látható 37 – köztük több nagyméretű – festmény tehát akár napokon belül visszakerülhet Pécsre. Sikota Krisztina, a Várgondnokság kulturális igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy gyakorlatilag már pakolják a képeket.

– Jelenleg folyik az állapotfelmérés. A kiállítás végeztével szakavatott művészettörténészek és restaurátorok vizsgálják meg a képeket, s ha mindent rendben találnak, akkor elkezdjük becsomagolni őket.

A szakember hozzátette, hogy a szállító cég az időjárási körülményeket figyelembe véve dönt arról, hogy mikor kel útra az alkotásokkal, de amint lehet, elindulnak Pécsre.. Végső határidő ugyan nincs a festmények Pécsre szállítását illetően, de akár az is elképzelhető, hogy akár napokon belül újra a városunkban lesznek a nagy értékű, zseniális alkotások – bár szállításukhoz természetesen megfelelő biztonsági intézkedések is szükségesek.

A mostani tervek szerint tehát legkésőbb február második hetében érkeznek vissza a festmények, amelyeket L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára ad át személyesen. A korábbi elképzelések arról szóltak, hogy márciusban újból látogatható Pécsen a teljes Csontváry-kiállítás az újranyitó múzeumban.

Egyelőre tehát nem kell attól tartani, hogy a világhírű mester képei közül egyik-másik elkerülne városunkból.

Napokon belül visszatérnek Pécsre a Csontváry-képekpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.