Nagyon-nagyon-nagyon nagy születésnapra készülnek

2017. szeptember elsején ünnepli alapításának 650. évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem. Az intézmény nem ül a babérjain, már az idei évben számtalan programmal és rendezvénnyel irányítja a figyelmet a jeles eseményre – amelyet a kormány jelentős, több mint félmilliárdos forintos támogatásának köszönhetően méltó módon kíván megünnepelni.

Az 1367-ben Nagy Lajos király által alapított pécsi egyetem jubileumi rendezvénysorozattal készül alapításának évfordulójára. Az idei felvezető év eseményeiről Bódis József rektor, valamint Őri László pécsi alpolgármester számolt be szerdán.

pécs city karnevál
A sok külföldi diák jót tesz a város gazdaságának is.

– A pécsi egyetem alapításával a város belépett a tudás alapú társadalomba, egyben történelmi távlatokat nyitott. A szellemi jogfolytonosságból adódó felelősségünk, hogy méltón ünnepeljük meg ezt a jeles évfordulót – kezdte Bódis József, majd hozzátette, hogy a jubileumi programsorozatnak csak akkor van értelme, ha más területeken, így az oktatási színvonal emelésében, az egyetem nemzetköziesítésének növelésében is sikerrel járnak.

A rektor hangsúlyozta, hogy a kormány által megítélt 565 millió forintos támogatás révén a közel másfél évig tartó programsorozat az egész magyar felsőoktatás érdekét szolgálja, emellett igyekeznek nemzetközi felhangot biztosítani az eseményeknek.

jubileum, pte, hl04
Sok programmal készülnek a jubileumra

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte a város és az egyetem között már az alapítás óta meglévő stratégiai szövetség megerősítésének szükségességét.

– Közös célunk a tudás alapú társadalom létrehozása, a stratégiai együttműködés erősítése mind a munkahelyteremtésben, mind a gazdaságfejlesztésben, mind a régió kulturális központjának kialakításában. A Pécsen lévő kulturális értékek, valamint az itt felhalmozott oktatási és tudományos eredmények mind a város és a PTE értékei, amelyek kiaknázása mindannyiunk közös feladata.

A konkrét programokról szólva Zeller Gyula rektorhelyettes elmondta, hogy a jubileumi ünnepségsorozat keretében rendezik meg idén augusztusban a Hungarológiai Világkongresszust, a Magna Charta Observatory elnevezésű nemzetközi rektori konferenciát, valamint az európai katolikus egyetemek rektori konferenciáját. Ezek a rendezvények hatalmas létszámuk miatt várhatóan jelentős turisztikai forgalmat és bevételt generálnak majd Pécsen.

A rektorhelyettes elárulta azt is, hogy a tervek szerint egy hónaposra bővítik az orvosi kar által kezdeményezett és jelenleg is nagy sikerrel futó nemzetközi estet, ami így Nemzetközi hónap néven segíti elő a városban élő különböző kultúrák, gasztronómiai és művészeti világok bemutatkozását.

A célok között szerepel, hogy 2017-től kezdődően szeptember elseje legyen a Magyar Felsőoktatás Napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja, amely ezáltal nemzeti örökséggé válik, s amellyel így minden magyar állampolgár azonosulhat.

Nagyon-nagyon-nagyon nagy születésnapra készülnekpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécsi hírek, PTE
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.