Műtétre vár? Most már kevesebbet kell!

Nincs rosszabb, mint hónapokat várni egy térdprotézisre, vagy  szürkehályog-műtétre. Ezért is jó hír a betegeknek, hogy nagyon komolyan csökkentek a várólisták Pécsen. Igen ám, de ha lehet, akár szomszédos megyékben is érdemes próbálkozni. 

A kormány 2015-ben összességében hatmilliárd forintot különített el a műtéti várólisták csökkentésére. Az érintett intézmények több részletben jutottak hozzá a forráshoz, amiből a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (KK) is részesült. Decsi Tamás főigazgató bízik abban, hogy idén is hasonló nagyságrendű támogatást kap az intézmény.

– Alapvetően három területen van jelentősebb várólista. A szürkehályog-műtéteknél igen jelentős mértékben sikerült előrelépni, mind a listán várakozók száma, mind a várakozási idő nagymértékben csökkent. Az állami támogatás egyik fő célja éppen az ilyen jellegű műtétek esetére vonatkozik.

Operáció, kórház
Szemműtéten is hamarabb áteshetünk

A professzor hozzátette, hogy a másik fő terület az ortopédiai, ízületi pótlóműtétek köre, elsősorban a csípőízületi és térdízületi pótlások.

– Ezek viszonylag drága műtétek, bár ezeknél hamarabb lehet sorra kerülni, de ez a rövidülés messze nem olyan látványos, mint a szürkehályog-operációk esetében. A harmadik érintett területen szintén jelentős eredményt tudtunk elérni, ugyanis a kardiológiai vizsgálatoknál szintén gyorsabb lett az eljárás.

A főigazgató szerint a várakozók száma összességében közel a felére csökkent, ahogyan a várakozási idő is kevesebb. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár jelentős javulás tapasztalható, ezek az értékek még mindig magasak, így van még tennivaló bőven.

Ezt jól példázza a jelenlegi helyzet is. A pécsi klinikán néhány napja 1193-an szerepeltek a PTE szürkehályog-műtéti várólistáján, az átlagos várakozási idő 235 nap (tavaly 406 nap volt). Új csípőprotézisek beültetésére átlagosan 800 napot kell várni, míg a térdprotézisre átlagosan 900 napot.

Azt jó tudni, hogy van lehetőségünk saját magunknak is csökkentenünk a várakozási időt, amennyiben nem a lakóhelyünk szerint illetékes kórházba jelentkezünk, ugyanis bármikor átkérhetjük magunka egy másik egészségügyi intézmény várólistájára. Persze ezt csak akkor érdemes megtenni, ha ott jóval rövidebb a várakozási idő. Mindössze telefont kell ragadnunk (de személyesen is megtehetjük), hogy kérjük betegfelvételünket egy adott műtétet szintén végző kórházba.

A szekszárdi Balassa János kórházban például van olyan csípőprotézis-műtét, amelyre csak 106 napot kell várni, míg egy szürkehályog-műtétre – szintén Szekszárdon – mindössze 66 napot.

A várólisták pillanatnyi állapotát az OEP honlapján lehet megtekinteni.

Műtétre vár? Most már kevesebbet kell!pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécsi hírek, PTE
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.