Mikor lehet olcsóbb a pécsi lakások fűtése?

A háztartási gépek cseréjét ugyan rengetegen megoldották az Otthon Melege program keretében, egy másik projekt azonban korántsem ennyire sikeres. Pécsről eddig – szakmabeliek szerint – senki sem pályázott társasházak energetikai korszerűsítésére – igaz, egyelőre azt sem tudni, hogy ez egyáltalán a későbbiekben lesz-e erre pénz.

Megy a csörte az uniós és hazánk között arról, hogy vajon lehet-e uniós forrásból társasházak hőszigetelésére, energiakorszerűsítésére költeni. Tavaly rövid idő után le is állították az Otthon Melege programot, de a társasházak már türelmetlenül várják, hogy minél hamarabb melegebb otthonokban élhessenek.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak (LAKTÁSZ) Baranya Megyei Szövetségének elnöke szerint egyelőre nem tudni, hogy miként alakul a későbbiekben a program, már ha lesz egyáltalán. Az érintett közösségek egyelőre várakozó állásponton vannak. Ahogy fogalmazott “káosz van ezen a téren”, amit talán csak a kormány és a brüsszeli döntéshozók közötti megállapodás tisztázhat.

Panelszigetelés
Sok házra ráférne a szigetelés.

A korábbi pályázatot nem törölték, csak felfüggesztették, de eddig Pécsről és Baranyából egyetlen társasház sem nyújtott be igényt rá.

– Ha ennyi pénzt kell beleadni, az már önmagában gát, hiszen 50 százalékos önerőt kértek hozzá. Ráadásul olyan szigorú előírásokat írtak elő, amelyek miatt sokan megijedtek – fogalmazott.  A másik komoly gond az volt, hogy  a pécsi távfűtéses lakásokat is kizárta volna a pályázatból. Mert a támogatást az éves szinten megtakarítható szén-dioxid-mennyiség alapján számították ki. Mivel azonban a biomassza tüzelőanyag esetén a kibocsátás nulla, a pécsi távfűtétes lakások nem is pályázhattak, hiszen jelentős részüket biomasszával fűtik.

20 ezer lakás marad hoppon
Az Otthon Melege program keretében bruttó 10 milliárd forintot fordítanának a társasházak komplex energetikai felújítására. Már nem csupán a panelházak, hanem a legalább 5, legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek is pályázhatnának 50 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásra. A korábbi számítások szerint mintegy 20 ezer lakás korszerűsítését lehetne végrehajtani, amire nagy szükség lenne, hiszen az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70 százalék.

 

 

Mikor lehet olcsóbb a pécsi lakások fűtése?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.