Mészárlásra emlékeztek Pécsen

Több százan vettek részt a Remény Útján, amelyet a 71 éve történt délvidéki mészárlás emlékére rendeztek Pécsen. A Kossuth térről induló menet a Kálvária-dombra gyalogolt, ahol diákok és idősek egyaránt lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt.

Délvidéki mészárlások néven íródott a történelemkönyvekbe az a 1944/45 telén lezajlott véres tömegirtás, amelyet a jugoszláv kommunista csapatok és a vajdasági szerb partizánok követtek el a többségében magyarok, németek és horvátok lakta helyi települések lakosai ellen. Pécsen csütörtökön erre emlékeztek a Rákóczi Szövetség szervezésében.

remény útja, trianon, hl03

Barkóczi Csaba, a szövetség tagja közölte, január 23-án lesz 71 éve annak, hogy 4000 délvidéki csurogi magyart koncentrációs táborokba hurcoltak, illetve megöltek.

A történészek szerint a gyilkosságokat etnikai alapon, brutális kegyetlenséggel követték el, több tízezren estek áldozatul a népirtásnak. A kommunista csapatok kirabolták, kínozták, karóba húzták, megnyúzták, megalázták a helyi magyar, német és horvát lakosokat, a nőket megerőszakolták, a gyermekeket, csecsemőket megölték. Az áldozatok testét árkokba, csatornákba, dögkutakba, jobb esetben jelöletlen tömegsírba dobálták. Az áldozatok számát 20-50 ezer főre becsülik. A gyilkosokat később bíróság elé állították, és halálra ítélték.

remény útja, trianon, hl01

Barkóczi Csaba elmondta, a folyamatos erőszakos asszimilációs kísérletek ellenére a szerbiai magyarság csodával határos módon megmaradt, fel tudott állni és létezik, azért, mert létezni akar és ezért minden téren kötelességünk támogatni őket.

remény útja, trianon, hl02

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere beszédében felhívta a figyelmet az összefogásra, mert anélkül nem maradhat fenn a nemzet. Ha egy nemzetként, határokon is átívelve összefogunk, Magyarország nem lehet prédája semmilyen idegen hatalomnak, ideológiának.

– Az elmúlt év történései bizonyítják, hogy Európa népei közül először mi, magyarok ismertük fel a veszélyt, ami ma fenyegeti kontinensünk nemzeteit, a keresztény kultúrát. Ez nem véletlen. Mert a történelmünk már megtanított bennünket, magyarokat, hogy felismerjük a hódítás különböző formáit, ami napjainkban a modern népvándorlás, a migráció társadalmi – kulturális – gazdasági köntösében jelentkezik – fogalmazott Pécs alpolgármestere.

Hozzátette: a magyarokat nem téveszti meg sem nyugat, sem kelet. „A mi iránytűnk: nemzeti létünk, szuverenitásunk. Ez a mi erőnk és ez a mi önvédelmünk is, ha kell” – jelentette ki.

Mindennél fontosabb a megbékélés, de felejtenünk sem szabad, fontos, hogy a következő nemzedékek is ismerjék a múltat – tette hozzá.

A Remény Útja számunkra egy olyan utat jelent, mely egy erős, gazdag és békés ország felé visz Európa közepén – tette hozzá az alpolgármester.

 

Mészárlásra emlékeztek Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.