Mennyivel csökkent a disznóhús ára?

Bár az év elején 27%-ról 5%-ra csökkentették a sertés tőkehús áfáját, nagyon úgy tűnik, hogy ekkora mértékű árzuhanást nem nagyon vállaltak be a boltosok.  Kisebb körjáratunkon megnéztük, mit mondanak a boltosok, benéztünk néhány üzletbe és a Vásárcsarnokban is meglátogattunk néhány húspultot. 

A sétát azért tettük, mert szerettünk volna meggyőződni arról, hogy a fogyasztók számára is elérte az intézkedés a hatását, hiszen leginkább ez lenne a cél. Nos, igen vegyes képet kaptunk.

Gerdeh+¦s

A Citrom utcai Gerde húsbolt eladója, András Szabolcs elmondta, az ő boltjukban az áfacsökkentésen kívül még további tízszázalékos árcsökkentést hajtottak végre. Tavaly még bőven ezer forint felett adták a sertéshús kilóját, most a karaj is egy ezresbe kerül, ami nemrég még 1090 forint volt.

Kis Istv+ín P+ęcs H+¦s Kft.
Kis Istvánnál estek az árak

A Vásárcsarnokban lévő  Pécs Hús Kft. vezetője, Kis István szerint náluk majdnem 20 százalékkal estek az árak, ami 150-200 forint közötti mozgást jelent lefelé. Mint mondta, a karaj így most 1010 forintba kerül az üzletükben.

Kis István szerint a multik jártak jól az áfacsökkenéssel, mert saját ingatlanuk és beszállítójuk van, a kisebb üzletek leginkább bérlik a boltjukat, valamint a beszállítónak is fizetnek. Az ezekből származó kiadásaikat eddig le tudták írni az adóból költségként, a kisebb adókulcs miatt viszont most jóval kevesebb ilyen tételt könyvelhetnek el.

Az általunk megkérdezett pécsi vásárlók eltérően nyilatkoztak arról, hogy mit tapasztaltak. Rákosa Istvánné azt mondta, hogy észrevette az árcsökkentést, de szerinte az inkább az egyébként is drágább helyeken valósult meg.

P+ęcs H+¦s Kft.
Vajon elég a zuhanás?

Pintér Józsefné úgy vélekedett, hogy az adott üzlettől, illetve a hús minőségétől is függ, hogy milyen áron adják a terméket, például volt, ahol a karajnak a kilóját 1100 forintért adták, míg máshol 800 forintért. A rendszerint szintén a Vásárcsarnokban vásároló Mátyus Árpádné szintén azt vallja, hogy csökkentek az árak, de minden helyen változóan.

Rövid sétánkon a pécsi Vásárcsarnokban azt tapasztaltuk, hogy átlagosan nagyjából 10 százalékos áresés volt, de akadt olyan üzlet, ahol ez egyáltalán nem valósult meg.

Mennyivel csökkent a disznóhús ára?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.