Mégis mit csinálnak a pécsi iskolákban a rendőrök?

Ha valaki a pécsi iskolákban és az iskolák környékén rendőrt lát strázsálni vagy járőrözni, az ne ijedjen meg, a fegyverrel az oldalán sétálgató zsaru nem feltétlenül azt jelenti, hogy valami gáz van a sulikban. Az iskolarendőrök szerepe ugyanis pontosan az, hogy a baj elkerülje az oktatási intézményeket. 

Iskolarendőrökkel jó pár éve összefuthatunk a pécsi sulikban, noha hivatalosan nem is így hívják őket, hanem a nyelvről kevésbé legördülő „iskolai bűnmegelőzési tanácsadónak”. Ott vannak az iskolákban becsengetéskor, kicsengetéskor, néha a kettő között is, tesznek-vesznek, de vajon mi is a feladatuk ezeknek a keménykötésű kékbe öltözött úriembereknek a pécsi iskolákban?

Figyelnek a rendre
Figyelnek a rendre

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a program célja gyerekek védelme és az, hogy megelőzzék az iskolákban előforduló bűneseteket, valamint okítsák a gyerekeket. A szülők nem közvetlenül a rendőrséghez, hanem egy, az iskolával folyamatosan kapcsolatban álló rendőrhöz fordulhatnak kéréseikkel, kérdéseikkel.

A bűnmegelőzés a cél, nem a büntetés
A bűnmegelőzés a cél, nem a büntetés

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által meghatározott iskolákba kihelyezett rendőrök vizsgálják az adott sulik közbiztonsági-bűnügyi, valamint közlekedési helyzetét (zebrák festése, táblák kirakása). Segíteniük kell reggel és iskola után a gyerekek közlekedését, főleg a forgalmasabb környéken lévő suliknál. Az ellenőrzés kiterjedt a sofőrök „magatartásának vizsgálatára is”, a rendőrök kiemelten figyelik a biztonsági öv és a biztonsági gyermekülés kötelező használatát is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már biztonságosabban közlekedhetnek iskolájuk környékén a diákok, a sofőrök fokozottabb figyelnek ugyanis rájuk.

Az osztályfőnöki órák keretén belül különböző előadásokat kell tartaniuk az iskolásokra leselkedő veszélyekről, melyek közé a fent említett közlekedési veszedelmek mellett a drogok, az erőszakos diáktársak atrocitásai, és az ismeretlenek kezelése is oda tartozik, és ki ne hagyjuk az internet sötét zugainak retteneteit se. A sulizsaruk emellett részt vesznek a baleset-megelőzési bizottság által szervezett, az általános iskolákat érintő programokban, kampányokban is.

Segítenek a közlekedésben
Segítenek a közlekedésben

Az iskolarendőrök nem egyenlőek vagyon- és biztonságőrökkel. Nem azért vannak, hogy a sulibált biztosítsák, nem az igazgatók beosztottjaiként járják a sulifolyosókat. Szolgálatban vannak, szolgálati idejük mellett dolgoznak az iskolákban, a rendőrségnek jelentenek, de persze kötelesek az iskolavezetőknek és a tanároknak is szólni, ha bármi gyanúsat tapasztalnak, és kötelesek intézkedni minden olyan esetben, amikor rendőrként intézkedniük kellene. Tevékenységük azonban hangsúlyosan „preventív jellegű”.

Ha viszont a szükség úgy hozza, be is kell avatkozniuk, de szerencsére Pécsett nem sokszor fordult elő ilyesmi. A helyi rendőrségtől megtudtuk, hogy a pécsi iskolarendőrök feladata az is, hogy reagáljanak azokra a bejelentésekre, amelyek „deviáns gyermekről szólnak” és foglalkozniuk kell a „problémás magatartású gyerekekkel”, az ő konfliktusaik és konfrontációik kezeléséhez pedig “tanácsokkal szolgálnak”.

A Pécsi Rendőrkapitányság hivatásos állományából jelenleg 18 fő foglalkozik szolgálati idejében és amellett iskolarendőrködéssel. Összesen 20 általános iskolában, többek között például a Vasasi Általános Iskolában, a Hirdi Általános Iskolában, a Kovács Béla Általános Iskolában, a Koch Valéria Általános Iskolában, az Árpád Fejedelem Általános Iskolában, illetve a Jókai Mór Általános Iskolában is találkozhatunk ilyen rendőr bácsikkal-nénikkel.

Mégis mit csinálnak a pécsi iskolákban a rendőrök?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.