Megeszik a kisegyházak a nagyokat?

Kevesen ismerik Pécsen a kisegyházakat, még kevesebben tevékenységüket, pedig színes a város vallási térképe. Kis létszámuk ellenére ezek a gyülekezetek meglepően sok programot szerveznek, rengeteg helyszínen találkozhatunk velük Pécsen. Vajon övék a jövő?


Nem érzik, hogy eltörpülnének a „nagyok” mellett, holott közösségeikben átlagosan pár százan vannak csak jelen. Tevékenységüket is gondtalanul finanszírozzák, stabil lábakon állnak. Körbenéztünk, mekkorák a pécsi gyülekezetek, és hogy állják meg helyüket a sokezres, tízezres egyházak mellett.

Bodogán László, a Pécsi Görögkatolikus Egyházközség parókusa elmondta, az egyházközségük regionálisan, három megyére terjed ki, Somogyban, Tolnában és Baranyában összesen körülbelül 2500 hívet számlál. A pécsi görögkatolikusok száma 500-800 főre tehető, ez folyamatosan mozgásban van. A parókus elmondta, létszámuk stabil, ám nagyon lassú növekedést mutat. A község folyamatosan szervez programokat – kirándulásokat, családi napokat – minden korosztály számára.

A pécsi parókia a támogatását nagyrészt a hívektől szerzi, mivel az egyháztól kapott összeg nagyon csekély.

Jankovics László, a pécsi krisnatudatú hívők vezetője úgy nyilatkozott, bár a helyi közösség nemrég kiköltözött a Krisna-völgybe, az itt maradt hívek körülbelül 30 stabil főt számlálnak. Ez a szám folyamatosan változik. Érkeznek és mennek is hívők – nagy a mozgás.

Pénzügyi kérdésekben csakis magukra számíthatnak a hívők – bármiféle támogatás híján mindent saját zsebből kell fizetni a kis közösségnek – mondta Jankovics.

A Rózsadombon független baptista közösség gyakorolja hitét, a nagy belvárosi gyülekezetből váltak ki. Makura Lajos lelkész elmondta, 35-40 olyan állandó tag van, akik folyamatosan részt vesznek a közösség életében, és szervezik azt. Rajtuk kívül még körülbelül ugyanennyi hívő jár el az istentiszteletekre. Rengeteg a közösségi program, főleg a fiatalokat, gyerekeket szólítják meg.

– Mivel a községünk függetlenül működik, így anyagi támogatást is csak a hívektől tudunk szerezni, gazdasági fennállásunk csakis önmagunktól függ – fogalmazott Makura.

A Hit Gyülekezete országosan az adófelajánlások alapján az elmúlt években stabilan a negyedik legtámogatottabb egyház. Baji Tamás pécsi lelkész úgy nyilatkozott, sok százan járnak a vasárnapi istentiszteleteikre Pécsett, és számuk gyarapszik. Igyekeznek adományaikkal a közügyeket támogatni, sokféle kulturális és karitatív tevékenységet folytatnak, oktatási intézményt tartanak fenn, és városi szinten is elismertek zenei formációik – mondta a lelkész.

Egyházuk önfenntartó jellegű, így minden kiadásukat a hívek adományaiból fedezik.

A Hetednapi Adventista Egyház pécsi gyülekezetének részéről Ömböli Gyula, presbiter elmondta, egyházuk az egész világon jelen van. Magyarországon jelenleg körülbelül 6000 tagjuk van, a pécsi gyülekezet 105 főt számlál. A taglétszám állandó, bár az elmúlt 2-3 évben lassú szaporodás látható.

Az egyház különös hangsúlyt fektet az egészségre és a helyes táplálkozásra, így rendszeresen tartanak ún. Egészség Expókat, ahol méréseket végeznek, a helyes életmódot hirdetik. Bibliai előadásokat is tartanak a Tudásközpontban.

A forrásokat a hívek adományaiból és kis mértékben pályázati forrásból állják – tette hozzá a presbiter.

A Metodista Egyház pécsi gyülekezetének létszáma lassan növekszik, most körülbelül 50 főből áll – mondta el Kurdi Zoltán lelkipásztor. A testvérek elsősorban missziós tevékenységeket végeznek alkoholisták, drogfüggők körében. A gyülekezet a kiadásait teljes egészében a hívek felajánlásaiból állja.

Kozma Andrea, a pécsi buddhista közösség kapcsolattartója szerint a stabil közösség 40-50 aktív főt számlál, az érdeklődőket is hozzátéve a szélesebb kör 100-200 fő. Hitgyakorlásuk mellett, amely a mindennapi este 7-kor kezdődő meditációból áll, sokszor tartottak már előadásokat a Művészetek és Irodalom Házában. Kiadásaikat teljes mértékben a hozzájárulásokból-adományokból, az egyházi adókból fizetik.

Dr. Shubail Mohamed Eisa, a pécsi muszlim közösség vezetője elmondta, a pécsi közösség taglétszámát pontosan megmondani nem lehet, hiszen a Somogy, Tolna, Baranya összes muszlim hívőjét együtt tartjuk nyilván – ez a szám körülbelül 1200-1500 fő. Az utóbbi időkben nőtt a létszám, sok fiatal muszlim egyetemista érkezett a városba. Ramadán hónaphoz kötődve tartanak mindig különféle ünnepségeket, rendezvényeket, illetve szerepet szoktak vállalni a város különféle nagy kulturális rendezvényein.

– Minden kiadást magánadományokból fedez a közösség, nagyobb támogatást pedig mindig a Magyarországi Muszlimok Egyházától kapunk – mondja a vezető.

Megeszik a kisegyházak a nagyokat?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.