Maszek-szállások: Pécsett meghódítja a netes kereső

A pécsiek is használják már az Airbnb nevű speciális „szálloda-alkalmazást”, melynek segítségével a barátságos és vendégszerető városiak kiadhatják nem használt vendégházukat, lakásukat, vagy mondjuk szobájukat. 

A 2008-ban alapult Airbnb egy olyan milliók által használt internetes közösségi oldal, melyen – vagy az okostelefonra letölthető alkalmazásukon keresztül – a világ bármely pontján kereshetünk a létező összes árkategóriában kiadó szállásokat, legyen az egy matrac, vagy egy kastély.

Az Airbnb főoldala
Az Airbnb főoldala

Nem – pontosabban nem csak – szállodákról van szó tehát, hanem teljesen maszek, civil szálláshelyekről, melyeket hétköznapi, vendégbarát emberek osztanak meg turistákkal, legyenek azok olyanok, akik egy-két hetet akarnak maradni valahol, vagy akár olyanok is, akik csak egy estére dekkolnának valahol egy hálózsákban.

Nincs két egyforma házigazda vagy utazó, ezért az Airbnb személyes profiljain keresztül a házigazdák és vendégeik közelebbről is megismerhetik egymást és az adott szállás felszereltségét és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, mielőtt egy tető alá költöznének. Akadnak is jó néhányan a városban, akik már használják az Airbnb-t. Íme néhány a pécsiek által kínált közel 200 kéró közül.

Minden van itt, ami csak a nyugihoz kell
Minden van itt, ami csak a nyugihoz kell

Ez a gyönyörű Lyceum utcai kiadó lakás egy főre éjszakánként 8 ezer forintért a turistáké lehet. Ennyi pénzért pedig kapunk mindent, ami csak kell: internet, tévé, 3 ágy, egy háló, fürdő, terasz, garázs.

Így ajánlják a mecsekoldali kuckót
Így ajánlják a mecsekoldali kuckót

Ez a Mecsekoldalban található vendégház éjszakánként 3600 forintért vehető igénybe. Ennyi pénzért sok helyen leginkább egy főtéri padon alhatnánk csak meg, a ház hirdetője azonban teljesen felszerelt konyhával és fürdővel várja a látogatókat.

Csak egy terem, de annak jó nagy
Csak egy terem, de annak jó nagy

Nem csak szép házak és szobák vannak ám itt, hanem ilyesmi is. Ez csak egy terem, jó nagy tükörrel az egyik falon, és ennyi. A leírás: „A belváros peremén található. Kisebb, nagyobb csoportok vagy egyének részére, akik hálózsákot vagy egyéb alvást segítő eszközt hoznak és csak termet/férőhelyet igényelnek. Zuhanyzó, WC van.” Mindez 2200 forintért éjszakánként – mindenki maga döntse el, hogy ez így rendben van-e.

A kilátást meg kell fizetni
A kilátást meg kell fizetni

Van persze húzósabb árkategóriában is kiadó lakás a Mecsekoldalban, bár ebben a házikóban minden megvan, ami a maximális kényelemhez szükséges, még reggelit is csinálnak a turistáknak a kedves pécsi házigazdáik. A kilátás pedig páratlan a városra.

Az Airbnb-re felrakott szállások  vajon milyen hatással vannak a szállodaiparra, és a pécsi hotelekre? Danka András, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak igazgatója lapunknak elmondta, hogy Budapesttel szemben Pécsett még egyelőre nem érezni az Airbnb terjedésének hatását. Azt azonban hozzátette, hogy mivel a magyar szállásmegosztóknak egyelőre nem kell a kiadott ingatlanuk után adót fizetnie, ezért az Airbnb semmiképp sem tesz jót a hazai idegenforgalomnak, és alapvetően egyre csak növekvő versenyhátrányt jelent az ágazat számára.

Maszek-szállások: Pécsett meghódítja a netes keresőpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.