Már neten is pötyöghetjük bűneinket

A Vatikánnak is muszáj haladnia a korral, mára sok olyan dolgot elfogadott a katolikus egyház, amiről régen hallani sem akartak – pont a személytelenné válás veszélye miatt. Kiváló példa erre, hogy már jó pár éve a Római Katolikus Egyház jóváhagyta az iPhone-ra kifejlesztett, és a „Confession: A Roman Catholic App” névre elkeresztelt alkalmazást. Ez segít felkészülni a gyónásra a bűnök bepötyögésével.

Elindultak a misék online közvetítései is, a fekvőbeteg és a mozgásban korlátozott betegek számára. Ám ez mindenki számára jó alkalommá vált arra, hogy ne tegye ki a lábát otthonról, újra egy lépés a személytelenné váló hitélet felé. Böjte Csaba erdélyi ferences atya nemrég bekameráztatta templomát, és a teljes plébániát, hogy bárki bármikor részesüljön az igehirdetésben.

Gál Károly plébános a Pécsi Egyházmegye részéről úgy nyilatkozott, a hívő élet alapvetően közösségi, a személyes találkozás és beszélgetés semmi mással nem pótolható – különösen igaz ez például a szentgyónásra.

Egyes applikációk azonban alkalmasak a lelki élet elmélyítésére, ilyen például a napi evangéliumi szakaszokat, liturgikus naptárakat megjelenítő programok. Sőt,mivel a gyónásnak nagyon fontos része a felkészülés, és ha egy felkészítő alkalmazás ebben segíteni tud, akkor az is hasznos lehet – mondja a pap.

Az online világ valóban közelebb tudja hozni Istent a fiatalokhoz, hiszen a modern technikai eszközök közel állnak hozzájuk. Azonban beszélhetünk technikáról, okostelefonokról, a személyesség a legfontosabb, a beszélgetések, a személyes találkozások – vélekedett.

Éppen ezért a netes gyónás és mise elképzelhetetlen, de talán nincs is rá szükség. Vannak olyan mindennapi dolgok amiket szintén lehetne helyettesíteni alkalmazásokkal, de felesleges. Ezeket megélni kell. Ez ugyanúgy érvényes a vallási liturgikus dolgokra is.

A plébános hozzátette: a Pécsi Egyházmegye konzervatív közösség. És bár használunk online eszközöket, ilyesfajta alkalmazásokat, a gyónást biztosan nem fogják digitalizálni.

Már neten is pötyöghetjük bűneinketpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.