Már bontják a romos épületeket Pécsen

Már bontják az első lepusztult épületet a nemrég elkezdődött Schlauch Imre Városrendezési Program keretében. Girán János alpolgármester szerint amellett, hogy jelentősen javul a városképi összhang, különböző fejlesztések indulhatnak a megújult telkeken – a Zsolnay-dombtól a Rókusdombig.

Girán János alpolgármester a Zsolnay Vilmos út 13. alatt lévő, a Balokánnyal és a Kodály Központtal szemközt található romos ingatlan bontásának helyszínén számolt be a tavaly év végén indított városrendezési program első szakaszáról.

A politikus elmondta, hogy a programmal régi adósságát törleszti a város, hiszen általa nem csupán a helyi szégyenfoltok tűnnek el, de egységesebb építészeti arculat alakul ki Pécsen, az eddig értéktelen ingatlanok helyén viszont új fejlesztések indulhatnak, lakások, üzletek épülhetnek.

balokány, bontásra ítélt terület, hl08

– Ezen a helyen hatvan napja van a kivitelezőnek, hogy elbontsa az összes felépítményt. Ez két szempontból is jelentős lépés: számos olyan romos épület, ingatlan van önkormányzati tulajdonban, ami a rend és a rendezettség érzete szempontjából negatívan hat. Ezért az a célunk, hogy ezeket a területeket oly módon tegyük újrahasznosíthatóvá, hogy a rajta lévő épületeket elbontjuk, ezáltal fel tudjuk ajánlani őket ingatlanfejlesztő cégeknek, vagy saját fejlesztéseket tudunk végrehajtani rajtuk.

Másrészt a szomszédok is megnyugodhatnak, így emelkedhet az érintett területek használati értéke, s az itt élők életminősége is javulhat azáltal, hogy ezek az épületek eltűnnek.

A program első lépéseként a mostani telek mellett a Zsolnay Vilmos út 23. és 33. számú ingatlan rendbetétele is megkezdődik hamarosan, majd a terveknek megfelelően a Zsolnay-dombtól a Rókusdombig terjedő belvárosi szakasz üres, leromlott vagy éppen önkényes lakásfoglalók által birtokba vett házait bontják el még ebben az évben.

A program költségvetését a Pécs Holding által kezelt lakásállomány gondozására elkülönített félmilliárdos keretből biztosítják.

Már bontják a romos épületeket Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.