Láncoktól megszabadult kutyák töltik meg a menhelyeket?

Az év elején megváltozott az állatvédelmi jogszabály, így már tilos a kutyákat tartósan láncon tartani. Emiatt sokan tartanak attól, hogy megnövekedhet a kutyatámadások száma, míg a pécsi szakemberek szerint inkább a menhelyek forgalma növekedhet meg.

Pécsen tavaly megnövekedett a postásokat ért kutyatámadások száma. Bár egy ideje nem nincs hír újabb támadásokról, de miután januártól már nem lehet az ebeket láncon tartani, ezért sokan félnek attól, hogy a szabadon engedett – vagy otthonról elszökő – állatok további galibákat okoznak. Igen ám, de kinek van ereje és ideje azt figyelni, hogy az állatokat hogyan tartják gazdáik.

Dr. Horváth Endre, a pécsi önkormányzat hatósági főosztályának vezetője szerint az új előírást elsősorban helyszíni szemle keretében, főleg lakossági bejelentések vagy a társhatóságok jelzése alapján ellenőrzik.

A szakember szerint a kutyáját mindenkinek úgy kell tartani, hogy az sem a közterületre, sem más szomszédban ne tudjon kiszökni, ne veszélyeztesse mások testi épségét.

kutya
Több kutya lehet a menhelyeken

– Az előbbiek ellenére elképzelhető, hogy megnövekszik a kutyaszökések száma, ami azonban nem vonja maga után törvényszerűen a kutyatámadások számának növekedését is – mondta.

Ha azonban megtörténik a baj, s egy kutya közterületen harap meg valakit, akkor több következménnyel is számolni kell. Az állat-egészségügyi hivatal külön eljárást indíthat, s többféle jogkövetkezményt alkalmazhat. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, ha az ebet veszélyessé nyilvánítják, ez súlyos esetben az állat kivégzését jelentheti. A második lehetőség az adók módjára behajtható állatvédelmi bírság kiszabása. A harmadik verzió szerint amennyiben az ebet felügyelet nélkül engedték közterületre, akkor szabálysértési eljárás indítható.

A bírság mértékét meghatározott szorzószámok és a bírság alapösszegének (15 ezer forint) szorzataként állapítják meg, így az összeg ügyenként változik. Sőt, már azért is megbüntethetik a gazdát, ha saját kutyái a közterületen egymást marják szét – ezért különböző feltételektől függően akár 75 ezret is fizethet. Simán 225 ezer forintba fájhat az, ha a tulaj másokra ráereszti szándékosan a kutyáját. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor akár az állatot is elaltathatják. 

Farkas Tamás, a Misina Állatvédő Egyesület vezetője szerint az új rendelet az ebek védelmét szolgálja, hiszen a láncon tartás egyáltalán nem volt megfelelő megoldás. Mint mondta, sokan fogják menhelyekre vinni állatukat, miután nem fogják tudni megfelelően tartani korábbi kedvencüket. Már náluk is egyre többen jelezték, hogy beadnák kutyájukat hozzájuk.

Láncoktól megszabadult kutyák töltik meg a menhelyeket?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.