Kitől is kapott díjat a PTE?

Rangos nemzetközi elismerésként jelentette be a napokban a Pécsi Tudományegyetem: Bódis József rektor Oxfordban átvehette a Europe Business Assembly nevű szervezet „Legjobb regionális egyetem” díját, amellyel elsőként ismertek el magyar egyetemet. Az EBA-díj szépséghibája, hogy valójában egy olyan üzleti vállalkozás áll mögötte, amelynek semmi köze az oxfordi egyetemekhez, és pénzért adja a díjait – írja az Index. Pécs egyébként 1,6 milliót fizetett, hogy tagja legyen a szervezet által kínált „elitklubnak”, de a rektor szerint így is jól jártak – szól a lap cikke.

“Ezt a díjat korábban még sosem kapta meg magyar felsőoktatási intézmény.”

Így tálalta néhány napja az intézmény honlapja az örömhírt, melyet mi is megírtunk. Mégpedig azt, hogy az Oxford Europe Business Assembly (EBA) Pécsnek ítélte oda a „Legjobb regionális egyetem” díját.

A december 15-én tartott díjátadó gálára Oxfordba utazott Bódis József rektor is, aki személyes elismerésben is részesült. A tudományos és felsőoktatási szektorban tevékenykedő intézményvezetők között ő lett az év vezetője.

Az Index szerint a díj visszásságára két éve derült fény, amikor Szerbiában és több dél-szláv államban hirtelen megszaporodtak az egyetemek, valamint cégek, sőt kétes hírű üzletemberek és politikusok EBA-díjai. Ekkor a szarajevói és belgrádi oknyomozó újságírók utánajártak a díjesőnek, és kiderítették, hogy valójában egy jól menő vállalkozás adja az elismeréseket. Sikerült bebizonyítani, hogy az EBA egy 2000 óta működő üzleti vállalkozás, amelyet egy bizonyos Ivan Szavvov nevű ukrán állampolgár alapított. Az Oxfordban végzett Szavvov tulajdonosként és igazgató-helyettesként áll a szervezet mögött, amely Oxfordban és Nyugat-Európa különböző városaiban évente számos alkalommal tart jól megkoreografált díjátadó ceremóniákat, amelyekre Ázsiából, Kelet-Európából és a világ más tájairól is érkeznek a kitüntetettek.

A szerb díjazottakról közben kiderült, hogy mindenkinek fizetnie kellett a hangzatos nevű elismerésekért. A belgrádi polgármesternek például 11 ezer eurójába került az „Év menedzsere” kitüntetés, de fizetett az egyik városi víz- és csatornázási cég igazgatója, valamint a szerb szénenergiai vállalt menedzsmentje is.

Az ügyben megszólaltatott díjazottak elmondásából az rajzolódott ki, hogy rendszerint maga az EBA jelentkezett be a kiszemelteknél azzal, hogy hosszabb ideje követték munkásságukat, és a több nemzetközi összehasonlítás alapján úgy döntöttek, hogy az illetők díjat érdemelnek bizonyos kategóriába. Az EBA az elismerő szavak mellé új nemzetközi kapcsolatrendszert, üzleti előnyöket, sőt a világpiacra való belépést is ígért a felterjesztetteknek.

A Pécsi Tudományegyetemet október 16-án kereste meg az EBA. Ezt a rektor maga erősítette meg az Indexnek. Bódis József elmondta, hogy ő személy szerint nem ismerte korábban a szervezetet, és bár az nem derült ki, hogy kijelölte a „Legjobb regionális egyetem” díjra a PTE-t, kollégái utánanéztek a levelet küldő szervezetnek, és meggyőződtek róla, hogy komoly promóciós lehetőségek rejlenek a nominációban.

A PTE vezetésének az tetszett különösen, hogy az EBA innovatív módon akarja megtalálni az üzleti világ felé a kapcsolatokat és segít kiépíteni az ehhez szükséges partnerséget. Ez egybevág Pécs célkitűzéseivel, hogy a nemzetközi kapcsolatok építésével 5 év alatt megduplázzák a külföldi diákok számát. Tarrósy István az egyetem külügyi igazgatóságának vezetője leszögezte, nem tartják lejáratódott szervezetnek az EBÁ-t. Mint mondta, mérlegelték a nevezést, hiszen 2015-ben hasonló díjat kaptak további, a régiójukban komoly intézmények, mint például az olasz Bresciai Egyetem, az argentin Rio Negro Nemzeti Egyetem, vagy a jordániai University of Jordan.

A külügyi igazgató azt mondta, a díjért magáért nem fizettek, de tény, hogy ezzel az elismeréssel bekerültek egy klubba, amelyben a promóciót az EBA vállalta magára.

A Legjobb regionális egyetem díjat 5 évig, december 15-től, az oxfordi ünnepségtől 2020-ig használhatják Pécsen. Az EBA-tagságért egyfajta regisztrációs díjat kellett leróni, összesen mintegy 1,6 millió forintot.

Kitől is kapott díjat a PTE?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Csemege, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.