Káosz van a franciáknál is az Uber miatt

Kitört az Uber-taxi háború Franciaországban is – írja a hirado.hu. A taxis demonstráció tagjai autósblokádot vontak Párizs és Marseilles köré, emellett a légiforgalomban is sztrájkolnak. Több tucat repülő járatot is töröltek, a taxisok pedig elállták a repülőterekhez vezető utakat.

A párizsi rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy ne közlekedjenek a megszokott útvonalakon, a körgyűrűre pedig semmilyen körülmények között se hajtsanak rá.

A légi forgalom is megbénult, minden ötödik járatból egy nem közlekedik. A taxissztrájknak köszönhetően pedig nem lehet eljutni a repterekre, a párizsi Charles de Gaulle és Orly reptér mellett Toulouse, Marseille és Bordeaux légikikötője is nehezen megközelíthető.

Rengeteg sztrájkra kell felkészülni franciáknak és az országba látogató turistáknak. A taxisokon és a légiforgalmi irányítókon kívül a köztisztviselők és a tanárok is tiltakozó akciókat szerveznek.

A francia utakon az Uber-taxi ellentét többfelé erőszakba torkolt. A rendőrség összesen húsz embert tartóztatott le, mivel gumiabroncsokat gyújtottak fel és több helyen volt dulakodás is.

A vezetők az Uber és más, nem engedélyhez kötött utasszállító szervezetek ellen tiltakoznak, kedd délután pedig tömegesen készülnek a pénzügyminisztérium előtt gyülekezni. A francia taxisok szervezetének szóvivője a kormányt okolja a taxisok helyzete miatt, véleménye szerint szabályok betartása nélkül sosem érezhetik biztonságban magukat a taxisok.

Könnygázgránátokat is bevetettek a taxisok ellen, amikor megpróbáltak “elfoglalni” egy nyolc sávos autópályát. Hajnalban gumiabroncsokból raktak “tábortüzet”, de a francia tűzoltók hamar megoldották a szituációt. A francia tüntetők spanyol és belga kollégáikkal együtt vonultak az utcákra országszerte.

Káosz van a franciáknál is az Uber miattpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.