Jótékonykodás a hulladékkal

Franciaországban a szenátus egyhangúan megszavazta, hogy az áruházaknak a jövőben a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk – írja az Independent. A döntés hírére az Egyesült Királyságban feketelistát hoznak létre a “legkevésbé etikus” áruházláncokról – írja az Index.

A francia törvény értelmében a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokra vonatkozik majd a szabály, és a megsértése 3750 eurós büntetést von majd maga után. Mindez a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak is fontos, hiszen így olyan élelmiszerforrásaik lesznek, ahonnan rendszeren számíthatnak majd ételre.

Miután az Egyesült Királyság 150 ezren követelték, hogy legyen hasonló törvény, az Ethical Consumer kihozott egy listát a legkevésbé etikus boltokról, amin az Asda lett az első, a Lidl pedig a második.

Egy felmérés szerint az EU-ban évente 89 millió tonna ételt dobunk ki a szemétbe. A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) megtudtuk, az élelmiszerek egyharmadát, világszinten évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el. Magyarországon a legutolsó adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Ennek ellenére az FM nem tervezi, hogy a franciához hasonló szabályozást vezessen be.

Jótékonykodás a hulladékkalpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.