Ingyen parkolhatnak Pécsen az e-kocsik

Az év első közgyűlésén határoz arról a képviselő-testület, hogy ingyenessé teszi a zöld rendszámmal rendelkező kocsik parkolását a fizetős zónákban. Az előremutató lépés kisebb szépséghibája, hogy a városban mindössze egy-két ilyen autó közlekedik – egyelőre.

A közgyűlés a vonatkozó önkormányzati rendelet módosításával ösztönözni szeretné a környezettudatos gépkocsihasználatot, amely hosszabb távon hozzájárulhat a környezetterhelés csökkenéséhez.

De mely gépjárművek parkolhatnak majd ingyen a pécsi belvárosban?

Az erről szóló minisztériumi rendelet szerint környezetkímélő gépkocsinak minősülnek az elektromos-, valamint a nulla emissziós gépkocsik. Az előbbiekhez sorolhatók a tisztán elektromos autók, a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsik (plug-in hibrid gépkocsik), amelyek hatótávolsága elektromos üzemben legalább 25 km, valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek legalább 50 km-t tudnak megtenni tisztán elektromos hajtással. A nulla emissziós járművek közé azok az autók tartoznak, amelyek nem bocsátanak ki a rendeletben szabályozott légszennyező anyagot.

Elektromos autó
Egyelőre még jóval drágábbak az e-kocsik

A pécsi önkormányzat döntése nem példa nélküli, hiszen a fővárosi önkormányzat már meghozta az ilyen típusú gépkocsikkal kapcsolatos rendeletét. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az érintett autók számára adott ingyenes parkolási lehetőség a védett zónákra nem vonatkozik, hiszen a város álláspontja szerint az ilyen övezetekben nem csupán a többi, hagyományos üzemanyaggal működő kocsi károsanyag-kibocsátása okoz gondot (magas a légszennyezettség), hanem célszerű elkerülni a zsúfoltságot, azaz csökkenteni kell a kocsik számát az érintett területeken.

Ez a döntés egybevág a város hosszú távú környezetvédelmi céljaival, valamint a Zöld Főváros-címmel kapcsolatos elképzeléseivel.

Az már más kérdés, hogy Pécsen jelenleg nagyítóval kell keresni olyan gépkocsikat, amelyek igénybe vehetnék az ingyenes parkolást. Mi mindössze két autót – egy BMW-t és egy Audit – láttunk a városban, amely zöld rendszámmal közlekedik. Igaz, nem érdemes csodálkozni ezen, hiszen az ilyen autókhoz jelenleg még elég borsos áron lehet hozzájutni, alsó szinten is húszmillió forinttól árulják a kereskedésekben.

Ingyen parkolhatnak Pécsen az e-kocsikpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.