Idén is erős lesz a pécsi kultúrélet

A Pécsi Nemzeti Színház összefog a 30Y-nal, az Apollóban utoljára láthatjuk a gyöngyvásznon Woody Allen legjobb filmjeit, az Uránia továbbra is tarol az operákkal, és a Pannon Filharmonikusok sem tétlenkednek. Pécs 2016-ban is a kultúra városa lesz, ezt bizton állíthatjuk. 

Kulturális eseményekben nem volt hiány 2015-ben, ez pedig idén sem változik, ugyanis a pécsi színház, a belvárosi mozik, és a filharmonikusok is nagyszerű, érdekes, színes programokkal várják a városiakat.

Nézzük először a Pécsi Nemzeti Színház felhozatalát! Az egyik legizgalmasabb előadásnak egyértelműen A kis herceg ígérkezik, hiszen Beck Zoli és Sárközy Papa, a 30Y zenekar tagjainak első mesebalettjének táncait Vincze Balázs koreográfiájában láthatjuk január 29-től. A programban részt vevő gyerekek a kis herceg kalandjait élhetik át testközelből, egyszerre lehetnek nézői és szereplői is az interaktív táncjátéknak. Rázga Miklós, a színház igazgatója lapunknak elmondta, hogy Antoine de Saint-Exupéry regénye adta az ötletet egy pozitív, győztes átiratra, melyben a főhős megmenti a Földet a gonosztól.

Rázga rendezi A vágy villamosát
Rázga rendezi A vágy villamosát

Az igazgató ráadásul rendezőként is alkot idén, ugyanis Tennessee Williams A vágy villamosa című örökbecsűjét viszi színpadra, melyet február 5-től nézhetünk meg. Rázga kiemelte, hogy a darab érdekességét az jelenti, hogy az Hamvai Kornél új fordításából készült. Emellett pedig bizonyára sokakat vonz majd a színházba Jordi Galceran A Grönholm-módszerének adaptációja is, melyet Horgas Ádám rendez, és melyre február 12-én ülhetünk be először. Az előre látható darabok közül a február 19-én debütáló Parasztbecsület / Egy pohár víz című előadás is kiemelkedik – mondta Rázga. A zenét a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara adja elő.

Beck Zoli elhozza A kis herceget
Beck Zoli elhozza A kis herceget

Apropó filharmonikusok. Pécs zenekara júliusig be van táblázva, az évad tehát sűrű lesz. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója elmondta, hogy az év első nagy zenei eseménye a január 14-ei A barokk esszenciája című koncert lesz, ahol Händel és Bach művei szólalnak majd meg. Az előadáson – melyet Paul Goodwin vezényel – először hallhatjuk a filharmonikusok új, rendelésre készített csembalóját is.

A filharmonikusok sűrű év elé néznek
A filharmonikusok sűrű év elé néznek

Márciusban indul be igazán a társaság, tele lesznek bemutatókkal. Pécsett először (március 3-án) lesz hallható Bruckner 8. szimfóniája, melyet Bogányi Tibor vezényel majd, ezután 19-én a városban eddig nem hallható Schönberg és Sztravinszkij daraboké, valamint a fuvoláé lesz a főszerep a Holdbéli tánc című darabban. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa március 20-án énekel majd Haydn Stabat Materében.

Áprilisban a filharmonikusok a Rijekai Operaház énekeseivel lépnek majd fel egy Tosca-keresztmetszetben, június 25-én pedig a világhírű Eötvös Péter Vértelenül című operájának Magyarországi bemutatóját láthatják a zenekedvelők – az annak alapot adó Bartók klasszikussal, A kékszakállú herceg várával egyetemben. A két egyfelvonásos operát maga Eötvös fogja vezényelni.

Operaházi hangulat lesz a moziban
Operaházi hangulat lesz a moziban

És mi újság a belvárosi mozikban? Szabó Krisztián, az Uránia ügyvezetője elmondta, hogy nehéz előre megmondani, hogy milyen filmekhez milyen akciókat kapcsolnak majd a premiermoziban, az viszont biztos, hogy a Live-sorozat továbbra is folytatódik. Jön tehát élőben, egyenesen a Londoni Királyi Operaházból sugározva február 4-én a Traviata háromfelvonásos operája (2 szünettel) és április 25-én a Lammermoori Lucia is a vászonra kerül. Ebben az évben is lesz gyereknapi és karácsonyi, gyerekeknek szóló ingyenes vetítés, de természetesen a törzskártyás kedvezmények is élni fognak idén is.

Új eszközöket kapnak, megújul a kisterem
Új eszközöket kapnak, megújul a kisterem

Varga Gabriella, az Apolló mozi vezetője lapunknak elmondta, hogy az art moziban nem nagyon terveznek hosszú távon előre, inkább improvizálnak az adott film-megjelenésekhez kapcsolódóan. Január végén viszont egy fontos retrospektív vetítés-sorozatra kerül sor, ugyanis Woody Allen öt legjobb, klasszikus filmjét (többek közt az Annie Hallt és a Hannah és nővéreit) utoljára ekkor láthatjuk a vásznon.

Márciusban jönnek a hagyományosnak számító francia filmnapok, és a Stark filmklub is várja a mozi és az álmok birodalmába vágyókat. Jó hír az Apolló kedvelőinek az is, hogy a kistermet digitalizálni fogják a közeljövőben. Egy korszerű Christie vetítő kerül a Szuper 8-as terembe, azzal együtt pedig a hangrendszer, a vászon, és a terem burkolata is megújul.

Idén is erős lesz a pécsi kultúréletpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.