Hoppon maradnak a diákok?

Csaknem ezer McDonald’s-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerő-közvetítő cég nem fizetett. Az étteremlánc állítja, ők elküldték a munkások fizetését, csak a pénz a közvetítő cégnél akadt el. A másik oldal szerint ez nem igaz, valójában tartozik nekik a McDonald’s a pénzzel. Az elszámolási vita vesztesei jelentős részben diákok, most mindenki azt ígéri, napokon belül megkaphatják a bérüket – írja az Index.

Közel ezer McDonald’s-dolgozó nem kapta meg a decemberi bérét, a háttérben a McDonald’s és a Human Operator Zrt. személyzeti szolgáltató cég elszámolási vitája áll.

A Human Operatoron és alvállalkozóin keresztül több ezer munkás dolgozik magyarországi McDonald’s-éttermekben, rengeteg diákmunkás is így érkezik a gyorsétterembe. Eddig nem is volt probléma a bérek utalásával, a McDonald’s fizetett a cégnek, az pedig utalta továbbította a bért a vele kapcsolatban álló munkásoknak, januárban azonban hiába várták pénzüket a dolgozók.

A nagyjából kilencszáz dolgozó fizetése azért csúszik, mert a munkaerő-kölcsönző vitába keveredett a McDonald’s magyarországi cégével. Információnk szerint a közvetítő cég nagyjából százmillió forintot követel, a kifizetetlen decemberi bér ennek az összegnek durván a felét adja. Az étteremlánc szerint azonban nem tartoznak semmivel.

Megkérdeztük az ügyről a McDonald’s Kft.-t, ahol azt mondják, hogy a cég a diák kollégák decemberi bérét szokás szerint időben és maradéktalanul átutalta a Human Operator Zrt.-nek. A Humán Operátor Zrt. közreműködésével közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ennek ellenére a béreket a diák dolgozóink számára a mai napig nem folyósította.

A probléma nem mindenkit érint, aki a Human Operatoron keresztül dolgozik a McDonald’sban, a cég ugyanis tudomásunk szerint csak a központi McDonald’s céggel keveredett vitába. Azok az éttermek, amelyek külön cégben, franchise-partnerként működnek, és szintén kapcsolatban állnak a személyi szolgáltató céggel, de az ott dolgozók nem érintettek a dologban.

A McDonald’s Kft. elmondta, a Human Operator Zrt.-vel kötött szerződése 2015 december végével lejárt, amelyet nem kívántak meghosszabbítani. Jelenleg csak a Meló-Diák Universitas, a Multi Job és a Fürge Diák Iskolaszövetkezetekkel dolgoznak együtt.

Az ígéret szerint a dolgozók a napokban hozzájuthatnak a bérükhöz, a McDonald’s és a Human Operator vitája azonban ezzel nem zárul le, az étteremlánc ugyanis a közvetítő cég követelését nem tartja jogosnak. Azt mondják, most valójában csak azért fizetnek, mert  “megengedhetetlennek tartják, hogy a diák dolgozók az őket megillető bérüket ne kapják meg”.

Válaszukban azt írták, hogy a dolgozók iskolaszövetkezet felé fennálló követelésének McDonald’s-ra történő engedményezésével minden érintett diák dolgozónak haladéktalanul kifizetik a december havi nettó bérét.

Hoppon maradnak a diákok?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.