Hoppál: Sokat várok a kulturális léptékváltástól

Jelentősen átalakulhat a pécsi kulturális és művészeti élet, miután az állam jelentős mértékben megemelte a ZSÖK és a Pannon Filharmonikusok zenekar támogatását. Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint a többlettámogatás révén Pécs a kulturális turizmus fellegvárává válhat.

Véglegessé vált, hogy a kormány az idei évtől jelentősen megemeli a pécsi kulturális intézményrendszer támogatását, így évente 1,3 milliárd forinttal több állami forrásból működhet a Zsolnay Örökségkezelő és a Pannon Filharmonikusok. Az állami szerepvállalás növekedése természetesen számtalan előnnyel jár.

– Mindez azt is jelenti, hogy Pécs városa mindössze százmillió forintos támogatásban részesíti az idei évtől kezdve a ZSÖK-öt és a zenekart. A pécsi kulturális intézményrendszer finanszírozása átstrukturálódik, hiszen az eddigiekhez képest több száz millió forinttal kevesebbet ad a város az intézményeinek működtetésére. Ugyanakkor a különbözet teljes egészében helyi gazdaságélénkítésre fordítható – fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

szamárfül fesztivál05
Az eddigieknél is több látogatót várnak a Zsolnay-negyedbe

A kormány többlettámogatása viszont új dimenziót, jelentős léptékváltást eredményezhet Pécs számára, amelytől az államtitkár nagyon sokat vár.

– Bár nem az állam, hanem a város marad ezen intézmények fenntartója, ennek ellenére azt várom, hogy mind teljesítményében, láthatóságában, marketingjében, a reklámfelületek elfoglalásában és világsztárok Pécsre vonzásában is léptéket váltson a pécsi intézményrendszer – hangsúlyozta a politikus.

Hoppál hozzátette: a kormány azt várja mindettől, hogy a többletforrás révén Pécs a kulturális turizmus fellegvára legyen, s a vendégéjszakákon és az itt igénybe vett egyéb turisztikai szolgáltatásokon keresztül a város bevételei is növekedjenek.

Az államtitkár szerint mindezen célok elérése érdekében a menedzsmentnek nem lesz könnyű dolga.

Hoppál1
Hoppál Péter sokat vár az állami milliárdoktól

– Bízom abban, hogy a menedzsment új marketingeszközök segítségével képes lesz arra, hogy még többen, az eddigieket is meghaladó mértékben látogassák a ZSÖK intézményeit. Emellett a MÜPA és a Kodály Központ között létrejött együttműködés értelmében Káel Csabától azt kértem, hogy a Budapesten fellépő nemzetközi sztárművészeket minden alkalommal próbálja meg egy kapcsolódó szerződéssel Pécsre irányítani. Remélem, hogy már idén előrelépés történik ezen a téren.

De nemcsak világhírű művészek Pécsre csábítása a feladat. Az úgynevezett déli nyitás szellemében a város szorosabbra fűzné kapcsolatait a nyugat-balkáni térség néhány államával, Horvátországgal, Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával is. Páva Zsolt polgármester társaságában az államtitkár nemrég Szarajevóba látogatott, ahol tárgyalásokat folytattak arról, hogy a város miként tudna nagyobb szerepet vállalni a boszniai kulturális turizmus Pécsre irányuló élénkítésében.

Hoppál: Sokat várok a kulturális léptékváltástólpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.