Honvédelmi kiképzés jöhet a fiataloknak

Kidolgozás alatt van egy olyan terv, mely a tizennyolcat betöltött fiataloknak alternatívát ad, hogy önkéntes alapon egy hónapos honvédelmi alapképzésben részesüljenek – mondta el Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Simicskó hangsúlyozta, a honvédelmi tárca működésében is lesznek változások. Két fő célkitűzése van. Egyfelől a gyorsaság fokozása, megszüntetné a “közigazgatásban és a vezérkarban található párhuzamosságokat”. Másfelől, ezzel együtt fontos lenne a bürokrácia csökkentése is.

Elmondta, tervei között szerepel egy ideológiáktól maximálisan mentes szervezet létrehozása, amely a fiatalokat a korábbiaknál is hatékonyabban kívánja megszólítani. Mert komoly szerep jut a nekik, olyan közösségre, társadalomra van szükség, ahol közös értékeink megóvása a legfőbb cél.

Így felvetődött, hogy a tizennyolcadik esztendőt betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos alapkiképzés keretében vehessenek részt a haza védelmében. Ennek a részletei kidolgozás alatt vannak.

Simicskó elmondta, önként jelentkezhetnének a hozzájuk területileg legközelebb eső laktanyában, majd a kiképzés után szabadon dönthetnének, hogy folytatják, vagy netán elköszönnek tőlünk. Biztosan ki lehet jelenteni, hogy a folyamatban önként részt vevők harminc nap alatt kapnának egy olyan biztos alapot, tudást, amelyet a privát életükben is haszonnal „forgathatnak”, s ezzel a közösség is jól jár. De lehet szó arról is, hogy a felsőfokú tanulmányok során ez a hónap pluszpontokat jelenthet – fogalmazott a miniszter.

A haza védelme nemzeti ügy. Ez egy Napnál világosabb tény, nekünk pedig az is feladatunk, hogy a magyar társadalom tagjai ezt minél szélesebb körben átérezzék, sőt részt vehessenek, segíthessenek ebben a nemes feladatban – tette hozzá végül.

 

 

Honvédelmi kiképzés jöhet a fiataloknakpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Csemege, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.