Halálosan komoly: beszéddel mentenek életet

Nap mint nap ezerféle problémával, bajjal, bánattal, reménytelen fiatallal kell szembenéznie annak, aki felveszi a telefont egy lelkisegély szolgálatnál. Aki itt dolgozik, az nagy felelősséget vállal magára – néha a legnehezebb problémákra is gyógyírt kell találnia, a telefonálónak ő nyújtja az egyetlen reményt. A segélyvonalak működése jelentősen csökkentette a fiatalkori öngyilkosságok számát, rengeteget segíthet egy idegen hang is a vonal túlsó felén.

A kamaszkori depressziók, válságok, öngyilkosságok száma ijesztően sok. Magyarországon hetente két 25 év alatti fiatal vet véget életének. Ezért különösen fontosak a segélyvonalak, amelyek mindig támaszt nyújthatnak kritikus pillanatokban. Már kábítószer miatt is hívják őket.

A Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat vezetője, Székely Zsuzsanna szerint főleg fiatalok hívják őket, 13-14 éves kortól, s mivel mindenki jogosult a segítségnyújtásra életkortól függetlenül, ezért nem ritkák a felnőttek sem. A jellemző korosztály a 15 és 30 év közötti, de akadt már nyugdíjas telefonáló is.

Székely elmondta, fontos, hogy a fiatalok ismerjék a segélyszámot ahhoz, hogy mi segíteni tudjanak szükség esetén. Ezért minél több médiamegjelenésre van szükség. A folyamatos reklámokra sajnos nincs keret, így leginkább facebook-on és iskolákban, plakátokon tudják hirdetni magukat, ám ha valahol lehetőség adódik bekerülni a médiába és sikerül a telefonszámot reklámozni, megnő a hívások száma.

Nagyon sokféle problémával hívják a szolgálatot nap mint nap, gyakoriságot tekintve talán a családi és párkapcsolati, iskolai problémákat lehet kiemelni, de számtalan alkalommal felmerülnek kábítószerrel kapcsolatos segítségkérések is.

Öngyilkosjelöltek is hívták már a számot, velük a legnehezebb és a legfelelősségteljesebb a munka. A segélyvonal a végső segítség, mielőtt véget vetnének életüknek. Sok esetben az öngyilkosságra készülő nem akar meghalni, csupán nem lát kiutat maga előtt. De ezt is ugyanolyan komolyan kell venni, hiszen súlyos probléma állhat a háttérben, ha már öngyilkossággal fenyegetőzik az illető – magyarázza a vezető.

Azonban nem csak az ő esetük okoz kihívást – akadt egy hívás, amely a rendszeres családon belüli szexuális zaklatásról számolt be. Nagy bátorságra vall, hogy az illető képes volt beszélni erről, szavakba önteni az eseményeket. Ilyenkor a telefonszolgálat kevés a probléma megoldásához, konkrét segítséget kell adni a hívónak – kihez tud fordulni, kitől kérjen közvetlen segítséget.

Országos szinten 2000 hívás érkezik évente. A pécsi szolgálat 17 és 20 óra között él, a nap korábbi szakaszában az központi vonalhoz kapcsol a 137-00-s szám, így nagyon nehéz statisztikát mondani, hányan tárcsázzák a számot. Van, mikor hetekig nem cseng a telefon, de van amikor egész este.

A Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálatnál sok önkéntes dolgozik. Folyamatosan várják jelentkezésüket. Gondosan választják ki őket a feladatra – képzésük három részből áll. Először egy pszichodrámás csoportfoglalkozáson vesznek részt, majd elméleti képzést is kapnak, végül szimulált hívásokon is gyakorolhatják a munkát a jelentkezők.

Magyarországon az utóbbi évtizedekben ugyanakkor egyre csökkent az öngyilkosok száma. 1983-ban vetették véget az életüknek a legtöbben, 4911-en.  Azóta folyamatosan csökken ez a szám, a 2014-ben már 1927-re módosult.

Halálosan komoly: beszéddel mentenek életetpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.