Ha nem kell a szilveszteri buli: nézzünk filmeket az ágyból

Sokan vannak, akik számára semmi vonzó nincs egy szétpiált, hajnalig tartó fárasztó táncmulatságba torkolló őrült szilveszteri buliban. Az otthon-szilveszterezők klubjának büszke pécsi tagjai viszont bizonyára tudják, hogy a szilveszteri tévéműsorok nem éppen a magyar televíziózás csúcspontjai. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a kis szilveszteri filmgyűjteménnyel, hogy ne csak a Sas-kabaréról, a Gálvölgyi Showról, és az Irigy Hónaljmirigyről szóljon az év utolsó napja.

Az alkony sugárút

Kezdjük egy igazi klasszikussal. Ha szilveszter, ha nem, az Alkony sugárút kötelező film. Röviden és nagyon lebutítva: egy kiöregedő némafilmsztárról, Norma Desmondról szól, aki egy általa felbérelt bűnös múltú forgatókönyvíró segítségével vissza akar térni a vászonra (ezért pedig ölne is), ami finoman szólva sem teljesen jön össze neki, illetve nekik. A legendás szilveszteri buli-jelenetben pedig Desmond el akarja csábítani az írót, a maga szánalmas és kifejezetten ijesztő módján. Mégis, szerephez jut itt a jövő mérlegelése és a múltba révedés is. Kitűnő alkotás, aki nem látta az nézze meg, komolyan. Ja, és egyébként a film történetét a halott író meséli el a nézőknek.

Legénylakás

A szürke kis irodakukac, “Buddy” Baxter története a romantikus vígjátékok egyik alapvető darabja. Buddy problémája az, hogy képtelen nemet mondani, amikor főnökei azzal zaklatják, hogy engedje át legénylakását munkahelyi alkalmi légyottokhoz. Ez így megy egy jó darabig, mígnem egy este ott találja a lakásán főnöke elhagyott szeretőjét, aki bánatában majdhogynem öngyilkos lesz. Ilyen szépen indul a film, a poén az pedig az, hogy a lifteslányba Buddy már régóta szerelmes. Így pedig megmentheti imádottja életét, és életében első ízben a szavát is felemelheti mind a lány, mind a maga érdekében. Szerelmük szilveszterkor teljesül be csak igazán, egy hihetetlenül szívmelenegető jelenetben.

A nagy ugrás

A multicég virágzik, az elnök mégis öngyilkosságot követ el ennek a bizarr, fekete humorral jól megpakolt filmnek az elején. Miután kiugrik az épületük legfelső emeletéről, az alelnök a saját érdekében úgy dönt, tönkreteszi a céget, hogy aztán olcsón felvásárolhassa. Tervéhez csak nyomorult kis buta bűnbak kell, akit kineveznek a cég elnökéül, hogy az tönkre vágja a bizniszt. Ez az ember a film főszereplője, Norville Barnes, aki meghökkentő ötletekkel áll elő. A nagy nyomás hatására szilveszter estéjén azonban sikerei ellenére mégis öngyilkos akar lenni. Itt kapcsolódunk bele a történetbe.

A 13-as rendőrőrs

Egy szilveszteri ünnepség keretében épp készülnek bezárni Detroit legrégebbi rendőrőrsét. Azonban egy hirtelen kitörő hóvihar miatt nem tudnak minden rabot átszállítani az új fogdába, az egyik bűnözőt pedig nagyon ki akarja nyírni egy konkurens bűnbanda. Kőkemény élet-halál harc kezdődik az őrsön, de egy kis erőszak és robbantgatás szilveszterkor belefér, nem?

Pénzvonat

A New York-i metróban a suttyó martalócok már többen vannak, mint a tisztességes utasok, a metrórendőrség két vagány detektívjének tehát nincs ideje unatkozni. Aztán jön egy újabb kolléga, pontosabban kollegina, akibe mindkét szuperzsaru beleszeret. A szerelem pedig bolonddá teszi őket, úgy döntenek ugyanis, hogy átállnak a sötét oldalra, és kirabolnak pénzzel teli vonatot, ami pont szilveszterkor rohan át a föld alatt. Tesztoszteron és adrenalin a köbön.

Szilveszter éjjel

Romatikus és drámai szilveszteri történetek fonódnak össze ebben a filmben, amit igazából nem is azért kell feltétlenül megnézni, mert jó film, hanem mert tele van sztárokkal, akiket csak úgy simán jó nézni. A lista: Robert De Niro, Ashton Kutcher, Jessica Biel, Josh Duhamel, Zac Efron, Katherine Heigl, Jon Bon Jovi, Hilary Swank, Sarah Jessica Parker, Lea Michele és Halle Berry.

Szilveszteri durranások

A cím elég félrevezető, ugyanis ha valaki egy jó kis bulizós mozira számít, nagyot fog csalódni, ugyanis a film a világ egyik legrosszabb szilveszteri bulijának a hangulatát idézi. A komoly drámákkal és súlyos fordulatokkal dolgozó film nem fogja megdobni az otthonülős szilveszteri bulit, de nem is ezért lehet szeretni. Egyébként egy gazdag angol fickóról szól, aki meghívja magához a volt egyetemista társait szilveszterre, azonban kiderül, hogy az évek mindenkit megváltoztattak, és a régen nagyon is összeillő banda ma már nem igazán talál kapcsolódási pontokat.

Aranyláz

Chaplin örökbecsű némafilmje nem teljesen szilveszteri, viszont mindenkinek látnia kell, és végül is van benne egy fergeteges szilveszteri jelenet, ami bemutatja, hogy a semmi közepén miként telik egy magányos, kicsit sületlen, de hatalmas szívű és imádni való figura szilveszter estéje.

Ha nem kell a szilveszteri buli: nézzünk filmeket az ágybólpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.