Fizessünk be csekkeket másként

Senki nem akar a postán ácsorogni csekkekkel a kezében. Ennek megelőzése érdekében mutatunk pár alternatív befizetési megoldást.

Mindenki ismeri a következő, örök problémát: megjön a fizetés, megjön a nyugdíj, aztán ugrik is a pénz, mehetünk ugyanis a csekkekkel a postára. Az pedig teljesen biztos, hogy ember nincs Pécsen, aki szeretne a postán várni a sorára, és végigállni az olykor lassúvá váló ügyintézés perceit. Mára azonban a kisebb-nagyobb idegrohamokkal kitöltött sorban állás elfeledetté válhat, ugyanis ha van valakinek egy okostelefonja, vagy akad otthon némi internet, akkor a csekkjeinket simán befizethetjük a segítségükkel. Nézzük is, hogy miként!

Díjnet

A díjnet.hu is remekül működik
A díjnet.hu is remekül működik

A Díjnet egy nem hiába nagyon népszerű online „számlabemutató rendszer”, amelynek segítségével a különböző szolgáltatóktól érkező számláinkat elektronikus formában, az interneten keresztül tekinthetjük meg és fizethetjük ki. Csak regisztrálni kell, utána pedig meg kell adni, hogy mely számlakibocsátók és szolgáltatók számláit szeretnénk. Kártyánkat társítjuk a rendszerhez, tehát a dolgunk tényleg csak annyi, hogy az értesítő e-mail megtekintése után a befizetni kívánt számlára kattintunk, majd pedig a befizetés-gombra, és már kész is. Fizethetünk vele E.ON-, Főgáz-, UPC-, Tettye Forrásház-számlákat.

iCsekk

Ki fizet ma be személyesen csekket, ha létezik az iCsekk?
Ki fizet ma be személyesen csekket, ha létezik az iCsekk?

A 2012-es születésű magyar fejlesztés, az iCsekk applikáció a csekkeken látható QR-kód beolvasása után megmutatja a számla adatait, hogy mennyit és hova utalunk, a felhasználó pedig azonnal fizethet is – már ha természetesen bankkártyáját regisztrálta az alkalmazáson belül. Kitűnően használható UPC-, Digi-, Főgáz-számlák kezelésére, de alapvetően minden, QR-kóddal ellátott csekket be lehet vele fizetni, amit a Díjnet oldalán is, tehát például a Tettye Forrásház és E.ON számláival sem lesz lesz gond. Mindemellett telefonegyenlegünket is feltölthetjük vele, minden szolgáltatóval kompatibilis az alkalmazás. Android, Windows, és iOS rendszerű készülékekkel megy rendesen.

Postai szolgáltatások

A Magyar Posta ugyan megkésve reagált a kínossá váló sorban állós csekkbefizetés problémájára, de legalább reagált. Kezdetben megjelentek a csekkbefizető automaták, amelyek némileg megkönnyítették a dolgunkat, de azért az otthon melegében pár kattintással befizetett csekkek komfortérzetétől távol áll ez a megoldás. Ha valaki viszont hazafelé menet nem akar csekkjeivel bemászni a postára, annak jól jönnek ezek a zöld dobozok, amelyek közül Pécsen is akad egy, a belvárostól távol eső Indóház téri 2-es posta előtt.

Olcsóbb, és sor sem áll előtte
Olcsóbb, és sor sem áll előtte

Annak ellenére, hogy pluszköltséget esetükben nem kell fizetni, mi mégis a fentiekhez hasonló, könnyebb, online megoldást ajánljuk, amellyel nemrég már a Posta is előrukkolt a saját- és a mi dolgunkat is megkönnyítendő. Ez a Magyar Posta mobilalkalmazása, amellyel a csekkek QR-kódját leolvasva munkaszüneti és munkaidőn túli befizetések is lehetővé váltak. Adataink megadása után a sok-sok hasznos funkcióval bíró (postakereső, díjkalkulátor, csomagkövető, stb.) alkalmazással már a QR-kód beszkennelése után egyből fizethetünk is.

Rendszerezzünk a Csekkolóval
Rendszerezzünk a Csekkolóval

Aztán ott van az új Csekkoló névre keresztelt alkalmazás is, amely a Posta csekkbefizető automatáin vagy az iCsekk applikáción, és a Díjnet oldalán keresztül, a regisztrált ügyfelek által befizetett csekkek adatait tartalmazza. Automatikusan feldolgozza és rendszerezi befizetéseinket, sőt, a bevételeinket is rögzíthetjük vele, hogy könnyebben tudjuk elemezni pénzügyi tevékenységeinket. Android, iOS és Windows telefonokon is megy az app.

Ha tehát nem vagyunk a készpénzzel mászkálás hívei, ha nyűg a postára járkálás – és miért ne lenne az? -, akkor ezekkel az okos megoldásokkal rendkívül megkönnyíthetjük az életünket.

Jó hír a pécsieknek, hogy tervben van egy olyan városiaknak szóló egységes online felület kialakítása, amelynek célja az, hogy a Pécshez tartozó szolgáltatókat (Biokom, Tettye Forrásház, Tüke Busz/Pécsi Mobilitási Központ, Pécs Holding, PÉTÁV) egy platformon jelenítse meg abból a célból, hogy a hozzájuk kapcsolódó számlabefizetéseket és egyéb ügyintézési lehetőségeket a pécsiek könnyebben és gyorsabban megoldhassák.

Fizessünk be csekkeket máskéntpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.