Ezt kell tudni az év végi lövöldözésről

Szilveszterkor nem csupán néhányak feje, valamint a pezsgő- és borospalackok dugói durrannak az éjszakában, hanem a sokak által hőn imádott tűzijátékok, petárdák és különböző lövedékek is. Az óévbúcsúztató elengedhetetlen pirotechnikai kellékeit három nappal az év utolsó napja előtti naptól lehet beszerezni Pécsen is – a szokásos helyeken.

Pirotechnikai eszközöket csak hatósági engedély birtokában árusíthatnak a kereskedők, a szükséges papírokat a katasztrófavédelmi igazgatóság adja ki, s a megyei rendőr-főkapitányság csak megléte esetén engedélyezi a termékek árusítását és használatát.

tűzijáték árus2
Idén is kapható minden.

Az érvényes szabályozás több pirotechnikai osztályba sorolja a tűzijátékokat. Az 1. osztályba tartozó tűzijátékokat a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. osztályba tartozókat a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják és  felhasználhatják. A 3. osztályba – a legveszélyesebb kategóriába – tartozó terméket a felnőttkorúak december 28. és 31. között vehetik meg, és szilveszter napján 18 órától január 1-én 6 óráig használhatják.

Ami a felhozatalt illeti, idén is számtalan méretű, alakú, hanghatású, nagyságú és árú kütyü kapható az árusítóhelyeken. Az alig másfél száz forintos, Pattogó egérkének nevezett, durranó alaptűzijátéktól és a Sárkánytojás névre hallgató, csomagonként 220 forintos, recsegő és szikrázó terméktől kezdve megvásárolható a klasszikus Katyusa kétezerért (igaz, ebből több fajta is van, a 25 lövéses, Tigre márkájú tűzijáték telep például „csak” 400 Ft), a 12 darabos fütyülő és durranó Óriás sikoly pedig 1300 magyar pénzért megvehető.

tűzijáték árus6
A rendőrség engedélyezi az árusítást.

Persze vannak sokkal komolyabb és drágább eszközök is. Például a 28 másodpercig élvezhető, 66 lövéses, vegyes effektekkel működő Storm nevű tűzijátéktelep 22 ezer forintba, az egyperces, komplex tűzijátékot felvonultató Magnificient Thunder 30 ezer forintba kerül. A határ a csillagos ég…

Pécsen idén is a már megszokott helyeken, a Lidl-, Aldi- és Tesco-áruházak parkolóiban, valamint a Centrum-parkolóban lehet hozzájutni durrogtatni valókhoz.

Aki viszont petárdázni szeretne, az felejtse el, azt ugyanis továbbra sem lehet. A rendőrség a petárdát használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez, a pénzbírság akár százötvenezer forintig terjedhet. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelők és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézői is szabhatnak ki helyszíni bírságot. Nem véletlenül, hiszen életveszélyes a petárda.

Ezt kell tudni az év végi lövöldözésrőlpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.