Expo ugyan nem lesz, de más vásárok igen

Bár idén sem tervezik megrendezni a Pécs Expót, ám ennek ellenére nem maradunk szakmai vásárok nélkül. A szakemberek szerint ugyanis inkább ezeknek a szakmai vásároknak van létjogosultságuk. 

Pécs Expó, expo (32)

Tavaly már nem rendezték meg a korábban hamvaiból újjáélesztett Pécs Expót, és ez idén sem lesz másképpen. Azonban megszervezik a Pollack Expót, s lesz két esküvői kiállítás is (a Fair Expo rendezvénye mellett – amit január 23-24-én tartanak –  egy másik, hasonló is). Rajtuk kívül Komlón tartják majd meg a Komlóért Expót, miután az önkormányzat támogatja a rendezvény megszervezését.

pollack3

Ferenczy Tamás, az esküvői kiállításokat szervező Fair-Expo Kft. ügyvezetője szerint a szakvásárok Európában még mindig népszerűek. A kimondottan  szakmai jellegű kiállítások Magyarországon is prosperálnak, bár az általános kiállítások tényleg nem annyira népszerűek. Ahol megerősödött az internetes üzletág – például az utazási piacon -, ott valamelyest átrendeződött a piac. De tény, hogy a szolgáltatókkal való közvetlen találkozás még nem veszítette el a varázsát – mondta a szakember.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára amondó, jó néhány oka van annak, hogy nincs már létjogosultságuk a nagyvásároknak.

– Az ezredfordulóig a kamaráknak kellett minősíteniük és engedélyezniük a szakmai vásárokat. Akkortól szabad a gazda, a szervezők egymás vásárait lopkodják, fogalmuk sincs valójában, hogy mit kellene tenni – mondta. Síkfői szerint a Pécs Expónak is megfelelő profilt kellett volna találni, mondjuk a környezetgazdálkodást. Az utazás kiállítás kapcsán pedig azt mondta, csökkent a vásárlóerő, és inkább a fővárosban élnek meg inkább az utazási irodák.

Síkfői szerint Európában is alig maradt néhány igazi szakvásár, a lipcsei is kiürült, pedig hatalmas volt valaha, bár Hannover még tartja magát. A nagy német ipari központokban még van keletje a szakmai rendezvényeknek, kevésbé jómódú térségekben nagyon komoly veszélybe került létük.

Expo ugyan nem lesz, de más vásárok igenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.